Journaliste vermist

Deense politie verdenkt uitvinder van moord na zinken onderzeeër

Deense autoriteiten zijn op zoek naar de Zweedse journaliste Kim Wall. Zij voer vorige week donderdagavond mee op de onderzeeër van uitvinder Peter Madsen en is sindsdien spoorloos. De Deense politie heeft niemand aangetroffen in de onderzeeër die vrijdagochtend zonk ten zuiden van Kopenhagen. Volgens de politie is de onderzeeboot expres tot zinken gebracht. Madsen blijft vierentwintig dagen in vastzitten op verdenking van moord op Wall. Hij zegt dat hij Wall op het eiland Refshaleøen in Kopenhagen heeft afgezet, maar zijn verhaal is niet consistent, aldus de politie. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) heeft de Deense autoriteiten opgeroepen er alles aan te doen om Wall op te sporen. „Denemarken zou geen gevaarlijk land moeten zijn voor journalisten”, aldushet CPJ. (NRC)