‘Ik leen geld omdat het nu zo goedkoop is’

Verdienen en uitgeven Elias van der Linden (21) is student industrieel ontwerpen aan de TU Delft. Samen met een studiegenoot heeft hij productontwerpbureau Prototribe.io, waarmee hij zijn geld verdient. Hij woont in een studentenhuis in Delft.

Elias van der Linden in zijn studentenhuis in Delft.
Elias van der Linden in zijn studentenhuis in Delft. Foto Bob van der Vlist

IN

‘Twee jaar geleden begonnen we ons bedrijf, omdat we graag in praktijk wilden brengen wat we leerden tijdens onze studie. Op de universiteit leerden we alles aan de hand van nepklanten en nepcases. Wij dachten: waarom kan dit niet in het echt? Het eerste jaar maakten we veel fouten. Zo ontwierpen we een houten lamp, die uiteindelijk lastig bleek om in meervoud te maken. Hij kostte daarom veel meer dan gepland en we waren er zo lang mee bezig dat de verkoop een beetje verwaterde.

„Het eerste jaar maakten we maar 500 euro winst, in ons tweede jaar kregen we veel grote klanten en zijn we van twee naar vier medewerkers gegroeid. Van alles wat er binnenkomt investeren we 25 procent. De rest keren we onszelf uit. Dat is zo’n 800 euro netto per persoon per maand.

„Ik ben natuurlijk nog aan het studeren, dus per week besteed ik zo’n 15 uur aan de zaak en 30 tot 35 uur aan mijn studie. Ik heb weleens een tentamen overgeslagen omdat ik te druk was met werk, maar eigenlijk wil ik zo snel mogelijk mijn bachelor halen, zodat ik fulltime met Prototribe.io aan de slag kan. Afhankelijk van hoe het loopt ga ik nog een master doen, maar dat kan later ook nog. Dit is echt iets wat ik nú goed kan doen. Als ik straks ben afgestudeerd heb ik meer vaste lasten, dan kan ik het me niet meer permitteren een tijd geen geld te verdienen omdat ik bijvoorbeeld aan een eigen concept werk.”

UIT

‘Ik woon in een studentenhuis met zeventien andere studenten. Dat is heel gezellig, maar je zult altijd zien dat er net een zuipavond is als ik vroeg naar bed wil vanwege mijn werk. Het woont wel goedkoop. Ik heb mijn eigen kamer en we delen de woonkamer, keuken en badkamer. Aan boodschappen ben ik eigenlijk te veel geld kwijt, omdat ik vaak snel een kant-en-klaar broodje haal of in de kantine van de universiteit eet – daar ben je zo 5 tot 6 euro kwijt voor een maaltijd. Ik heb nu besloten vaker zelf eten te maken. Dat is goedkoper, maar ook veel lekkerder. Eerder dacht ik altijd dat ik er geen tijd voor had, maar daar moet je gewoon tijd voor maken.

„Omdat ik naast mijn basisbeurs ook geld leen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heb ik genoeg om van rond te komen. Ik leen ook niet zozeer omdat ik het geld nodig heb, maar omdat het de goedkoopste lening is die je in je leven kunt krijgen. Er is geen rente en ik zet het op een aparte rekening omdat ik ermee wil beleggen. Ik moet alleen nog even een tactisch plan hiervoor bedenken.

„Deze maand ga ik drie weken naar de Verenigde Staten voor een road trip met vrienden. We gaan onder andere naar Los Angeles, Las Vegas en San Francisco. Eigenlijk wilden we dit vorig jaar al doen, maar toen was ik nog te jong om uit te kunnen gaan. Ik ga ervan uit dat deze reis me zo’n 1.800 tot 2.000 euro gaat kosten.”