Honderden varkens komen om bij brand Agelo

Twee veeschuren werden volledig in de as gelegd. Er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

Varkens in een stal, niet de stal uit het artikel. Foto Sander Koning/ANP

In Agelo in de Twentse gemeente Dinkelland zijn in de nacht van zondag op maandag honderden varkens omgekomen bij een brand in twee veeschuren. Dat meldt de brandweer maandag. De stallen aan de Oppersveldweg zijn volledig uitgebrand. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

De brandweer kreeg zondag rond 23.45 uur een melding over de brand, die ontstond in een van de twee schuren. Er werd snel opgeschaald naar zeer grote brand om te voorkomen dat de brand naar de tweede schuur zou overslaan, maar dit kon niet worden voorkomen. Rond 02.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met nabluswerkzaamheden.

Lees ook: Deze gehate varkensboer vertrouwt op instinct

Veel rook trok richting de omliggende dorpen Fleringen en Reutum. Daar werden vooralsnog geen schadelijke stoffen in de lucht gemeten. Wel wordt omwonenden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Twitter avatar BrandweerTwente Brandweer Twente #brand #Agelo Ingezette meetploegen in omgeving Reutum hebben geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. We blijven monitoren

Agelo, in de buurt van de grens met Duitsland:

Lees hier de reportage over de grote stalbrand vorige maand in het Gelderse dorp Erichem: Vroeger stonken de varkens hier nog

Vorige maand kwamen bij een brand in een varkensstal in het dorp Erichem in Gelderland ongeveer 20.000 varkens om het leven. Ook kwam een kleine hoeveelheid asbest vrij. Het incident leidde tot aanzwellende kritiek op megastallen.

    • Etienne Verschuren