Halfslachtige Trump gehekeld door eigen partij

Extreem-rechts geweld

De president weigerde het extreem-rechtse geweld in Charlottesville expliciet te veroordelen.

Trump veroordeelde zaterdag wel de „ongekende vertoning van haat, onverdraagzaamheid en geweld”, maar voegde er nadrukkelijk aan toe: „aan vele kanten”. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

De kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump neemt toe, na de halfslachtige manier waarop hij het extreem-rechtse geweld van afgelopen weekeinde in Charlottesville heeft veroordeeld. Bij de rellen reed een man in op een groep anti-racistische demonstranten. Daarbij kwam een vrouw om het leven. Negentien mensen raakten gewond.

Trump veroordeelde zaterdag weliswaar de „ongekende vertoning van haat, onverdraagzaamheid en geweld”, maar voegde er nadrukkelijk aan toe: „aan vele kanten”. Op een vraag van een journalist weigerde hij het extreem-rechtse geweld expliciet te veroordelen.

Maandag heeft Trump wel expliciet geweld van de neonazi’s, witte racisten en de Ku Klux Klan veroordeeld: Trump veroordeelt extreem-rechts in persconferentie

De gouverneur van Virginia, de Democraat Terry McAuliffe, zei zaterdag tegen The New York Times dat dit „niet de woorden waren die de natie nodig heeft”. Trump zou racisme volgens McAuliffe veel openlijker moeten afwijzen. „Ik vind het de verantwoordelijkheid van de president om hierbij leiderschap te tonen.”

Extreem-rechts claimt morele zege na geweld Charlottesville, schrijft correspondent Guus Valk, die bij de demonstratie was

Ook de burgemeester van Charlottesville, de Democraat Michael Signer, hield Trump zondag in een interview op nieuwszender CNN medeverantwoordelijk voor het geweld. Volgens hem heeft Trump in zijn verkiezingscampagne racistische organisaties aangemoedigd. Signer riep iedereen – inclusief Donald Trump – op om de rijen te sluiten en „racisme te herkennen en te bestrijden”.

Extreem-rechtse demonstranten blokkeren de toegang tot het Lee Park in Charlottesville. Een vrouw kwam om toen een auto inreed op een tegendemonstratie. Foto Steve Helber/AP

Eigen partij

Maar de kritiek kwam ook uit Trumps eigen partij. „Mijnheer de president, we moeten het kwaad bij de naam noemen. Dit waren witte racisten en dit was binnenlands terrorisme”, schreef de Republikeinse senator Cory Gardner uit Colorado. Als mensen met vrachtwagens op een menigte inrijden spreekt Trump volgens Gardner wel van radicaal islamitische terreur. Nu het gaat om „wit nationalisme” zou de president dat op een vergelijkbare manier moeten benoemen.

In reactie op de kritiek kwam het Witte Huis zondag met een aanvullende verklaring. Volgens een woordvoerder heeft Trump wel degelijk het racisme veroordeeld: „De president zei in krachtige bewoordingen in zijn verklaring van gisteren dat hij alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat veroordeelt. Natuurlijk is dat inclusief wit racisme, KKK [Ku Klux Klan], neo-nazi’s en alle extremistische groepen.”

Lees ook het profiel van Richard Spencer, het brein achter de alt-right-beweging: Vol van Hitler maar geen straatvechter

Minister van Justitie Jeff Sessions, die in het verleden in opspraak kwam wegens racistisch getinte uitspraken, veroordeelde het geweld in Charlottesville. Hij voegde eraan toe dat „als zulke acties het gevolg zijn van racistische onverdraagzaamheid en haat, ze onze kernwaarden verraden en niet getolereerd kunnen worden”.

Ook Trumps nationale veiligheidsadviseur McMaster was duidelijk. In een interview met nieuwszender NBC zei hij: „Natuurlijk was dit terrorisme.”

    • Paul Luttikhuis