Feyenoord opent moeizaam maar wint van FC Twente, spektakel in Groningen

Feyenoord en FC Twente betreden het veld in de Kuip.
Feyenoord en FC Twente betreden het veld in de Kuip. Olaf Kraak/ANP

Feyenoord heeft zijn eerste wedstrijd als landskampioen moeizaam gewonnen. In de Kuip werd met 2-1 gewonnen van FC Twente. Justin Bijlow (19) maakte zijn debuut onder de lat van Feyenoord door blessures van Kenneth Vermeer en Brad Jones. In de 23ste minuut opende Nicolai Jørgensen de score door een voorzet van Jean-Paul Boëtius in te tikken. Net voor rust werd het vrij onverwacht weer gelijk. Fredrik Jensen schoot een afgeslagen bal van buiten het strafschopgebied binnen (1-1). Een kwartier na rust scoort Steven Berghuis het winnende doelpunt (2-1).

De eerste derby van het Noorden eindigde in een gelijkspel. FC Groningen en sc Heerenveen scoorden elk drie keer. Halverwege had Heerenveen nog een comfortabele voorsprong (2-0) door goals van Morten Thorsby en Reza Ghoochannejhad, beide op aangeven van Denzel Dumfries. Na rust sloeg de wedstrijd om. Groningen kwam gelijk door goals van Lars Veldwijk en Mimoun Mahi, die laatste uit een penalty (2-2). Vijf minuten voor tijd maakte Thorsby zijn tweede (3-2). Twee minuten later kreeg Groningen opnieuw een penalty die Mahi benutte: 3-3.

Promovendi

Het gepromoveerde VVV-Venlo won knap van Sparta (3-0). Vlak voor rust scoorde Clint Leemans met een afstandsschot (1-0). Tarik Tissoudali verdubbelde na rust de voorsprong met een schot binnenkant paal (2-0). Sparta moest het in de slotfase met een man minder doen door een tweede gele kaart voor Jeffrey Chabot. In blessuretijd werd het 3-0 door Vito van Crooy.

Voor NAC Breda, de andere promovendus, startte het seizoen aanzienlijk minder goed. In het Gelredome verloor de club met 4-1 van Vitesse. Al na één minuut kwam Vitesse op voorsprong door een doelpunt van Thomas Bruns. Nog voor rust scoorden ook Bryan Linssen (2-0) en Tim Matavz (3-0). Ondanks de achterstand gaf NAC niet op. Een van de Manchester City huurlingen, Thierry Ambrose, scoorde in de 70ste minuut de 3-1. De wedstrijd eindigde in 4-1 door een rollertje van Milot Rashica. (NRC)

    • Maike van Leeuwen