Boodschap Ajax na afgang in Almelo: maak voort, Marc

Eredivisie

Ajax verloor voor het eerst sinds 1965 bij Heracles. Directeur spelerszaken Marc Overmars moet op zoek naar versterking.

Foto ANP/Pro Shots

Op het kunstgras waar Ajax alweer drie jaar en drie maanden terug zijn laatste prijs won – de titel – manoeuvreerde de ploeg van trainer Marcel Keizer zichzelf in het eredivisieseizoen 2017-’18 direct in de positie van achtervolger. Met een schrijnend gebrek aan agressie gaf Ajax het in Almelo weg. Heracles won met 2-1 van de vicekampioen en Europa-Leaguefinalist van vorig seizoen.

De uitschakeling in de playoffs van de Champions League eerder deze maand tegen het niet onaanzienlijke OGC Nice was geen schande, maar inmiddels is de gevoelstemperatuur rond het in alle facetten aarzelend opererende Ajax tot ver beneden het aangename gezakt. Met een tweekamp om deelname aan de Europa League tegen het Noorse Rosenborg de komende twee donderdagen moet de ploegheel wat karakter tonen om te voorkomen dat een mislukte seizoensstart een totaal fiasco wordt.

Tegen Heracles was het freewheelen, tot Hakim Ziyech na een uur keihard raak schoot. Zo was het 1-0 voor Ajax, de gebruikelijke loop der dingen, klaar. Maar nee: Brandley Kuwas stond op bij de thuisploeg, bediende eerst Paul Gladon en krulde daarna zelf ongehinderd de bal in de verre bovenhoek: 2-1 voor Heracles. Zijn avond.

Ajax doet denken aan zichzelf in de beginweken van Peter Bosz vorig seizoen: een belabberde maand augustus, tot de komst van Ziyech en – toen pas – een tamelijk succesvolle doorstart. Ajax-aanvoerder Joël Veltman had zaterdagavond een lijst met posities paraat, die hij graag bezet zou zien met verse krachten. Die had hij al doorgegeven voor de nederlaag. De boodschap: maak voort, Marc.

Want hij, directeur spelerszaken Marc Overmars, heeft een onervaren trainer opgezadeld met een onaffe selectie. Weer overtuigt hij niet in tijdig schakelen. Wat uitgaande transfers aangaat – een onderdeel waar hij zich lekkerder in beweegt – zal hij vermoedelijk weer een clubrecord breken, al heeft de directie de hakken in het zand gezet als het gaat om de warme belangstelling van Tottenham Hotspur voor Davinson Sánchez. Een bod van 40 miljoen euro – een eredivisierecord zou dat zijn – is afgewezen.

Granieten Colombiaan

Sánchez deed in Almelo niet mee, die beslissing had coach Keizer conform clubbeleid genomen. „Ik wil alleen spelers met 100 procent focus”, liet hij optekenen. De granieten Colombiaan, die zich zo spectaculair manifesteerde afgelopen jaar, zou er niet bij zijn met z’n hoofd. Zo werkt dat bij Ajax.

Je verliest er misschien de wedstrijd niet om, maar toch: een keten van nodeloze aanpassingen was het gevolg van de verbanning van Sánchez. Matthijs de Ligt moest naar rechts in het centrum en Nick Viergever werd linkercentrale verdediger, wat plaats bood aan de reeds drie keer bij Ajax afgeschreven linksback Mitchell Dijks. Bij de tegengoals was het alibiverdedigen in optima forma. Beetje volgen, beetje schaduwen. Boem, twee keer raak. En meteen drie punten achter op Feyenoord en PSV.

    • Bart Hinke