‘Beperkte overgangsperiode na vertrek uit EU is nodig’

Brexit

Een gezamenlijke brief van twee Britse ministers moet eenheid laten zien in het kabinet. Ze willen na Brexit een overgangsperiode.

Na maart 2019, wanneer de Brexit een feit moet zijn en het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten, zal er een „beperkte interimperiode” zijn. Die zal echter géén „heimelijke manier” zijn om uiteindelijk toch lid te blijven van de EU.

Dat schreven zondag de Britse minister van Financiën Philip Hammond en de minister van Internationale Handel Liam Fox in een ingezonden brief in The Sunday Telegraph.

De brief kan worden gezien als een poging de Britse kiezer en de overige Europese lidstaten te laten zien dat het kabinet wel degelijk op één lijn zit. Daaraan kon de afgelopen maanden ernstig worden getwijfeld; verschillende ministers spraken elkaar openlijk tegen over wat de Brexit zou moeten betekenen.

Hammond komt uit het Remain-kamp en wilde een Brexit in fasen om de kans op een mogelijke economische schok zo klein mogelijk te houden. Hij pleitte eerder voor een overgangsperiode van vier jaar en zo min mogelijk veranderingen in het immigratiebeleid. Fox was daarentegen een van de aanjagers van de Brexit, en wilde een ‘hard’ vertrek uit de EU waarbij ook een einde zou komen aan het vrij verkeer van personen.

Nu schrijven zij samen: „We zullen de interne markt verlaten omdat er een keuze voor die verandering op 23 juni [2016] werd gemaakt en dat is wat we zullen bewerkstelligen.”

Als het aan de twee ligt, zal er daarna sprake zijn van een overgangsperiode. Daarin zullen „grenscontroles vlot verlopen; goederen die online worden verkocht nog steeds grenzen overgaan; bedrijven nog altijd hun klanten in de EU bevoorraden, en onze innovatieve, toonaangevende bedrijven het talent dat ze uit de EU nodig hebben nog kunnen inhuren.”

Hammond en Fox schrijven: „Bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat wanneer we over twintig maanden de EU verlaten er geen sprake zal zijn van een sprong in het diepe.” Ze zeggen in de brief niet hoelang zo’n periode moet duren, wel dat het VK aan de interne markt noch douane-unie zal deelnemen en „een derde land zal zijn, dat niet aan Europese verdragen deelneemt.” Verdere details geven de twee in hun brief niet.

Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, twitterde zondag dat hij het met zijn collega’s eens is. Onbekend is hoe premier Theresa May denkt over een overgangsperiode. Zij komt deze maandag terug van vakantie. Wat David Davis vindt, minister belast met de uitvoering van de Brexit, de belangrijkste onderhandelaar en sinds de voor May slecht verlopen verkiezingen een van haar mogelijke opvolgers, is evenmin bekend.

Vanaf deze maandag publiceert de Britse regering in aanloop naar de volgende onderhandelingsronde met de EU-27 een reeks witboeken waarin zij haar uitgangspositie zal verduidelijken. Eén daarvan zal gaan over de relatie met Ierland na de Brexit en een grens- en handelsovereenkomst tussen de Britten en Ieren. De onderhandelingen worden volgende week maandag hervat.

    • Titia Ketelaar