Bekende gezichten in top van KNVB

Voetbalbond Aftredend Feyenoord-directeur Eric Gudde is de beoogde kandidaat voor de topfunctie bij de bond. En oud-Heraclesvoorzitter Jan Smit moet president-commissaris worden.

Jan Smit nam in mei na negentien jaar afscheid als voorzitter van Heracles Almelo. Nu wordt hij voorgedragen als voorzitter van de raad van commissarissen bij de voetbalbond.
Jan Smit nam in mei na negentien jaar afscheid als voorzitter van Heracles Almelo. Nu wordt hij voorgedragen als voorzitter van de raad van commissarissen bij de voetbalbond. Foto Pim Ras/VI IMAGES

Na bijna een jaar worden de vacante topfuncties bij de voetbalbond KNVB ingevuld. Voormalig Heraclesvoorzitter Jan Smit (71) wordt volgende maand voorgedragen als voorzitter van de raad van commissarissen. Eric Gudde (62), die eind november stopt als algemeen directeur bij Feyenoord, is beoogd directeur betaald voetbal, als opvolger van Bert van Oostveen.

Sinds het aftreden van Van Oostveen augustus vorig jaar en het vertrek van vier van de vijf commissarissen verkeert de bond in een bestuurlijk vacuüm. Jean-Paul Decossaux, commercieel directeur, was sindsdien waarnemend directeur betaald voetbal en de rvc is in die tijd geleid door twee commissarissen. Met de voorgenomen benoemingen van Smit en Gudde moet de top van de KNVB weer slagkracht krijgen.

Smit is voorgedragen door een selectiecommissie, met daarin onder anderen PSV-directeur Toon Gerbrands en voormalig Ajax-voorzitter John Jaakke.

De andere vier namen die de commissie naar voren heeft geschoven voor het toezichthoudende orgaan zijn: Niek Jan van Kesteren, oud-werkgeversvoorman en CDA-senator, maakte eerder deel uit van de selectiecommissie; Elsemieke Havenga, oud-hockeyster en tv-presentatrice; Erik Mulder, oud-financieel directeur van FC Groningen, hij zit nu al in de rvc; en Han Berger, oud-trainer en thans voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal. Simon Kelder, de afgevaardigde commissaris namens de eerste divisie, legt zijn functie neer.

Lees ook: KNVB krijgt nieuwe organisatiestructuur

Jan Smit geldt als een doorgewinterde voetbalbestuurder, hij stopte afgelopen zomer na negentien jaar als voorzitter van Heracles. Hij leidde de club van de bodem van de eerste divisie naar de subtop van de eredivisie.

De benoeming van Smit moet bekrachtigd worden tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal op 4 september.

In zijn rol als president-commissaris zal Smit onder meer toezien op het functioneren van beoogd directeur betaald voetbal Gudde – die formeel door de rvc aangesteld zal moeten worden. Dat zal naar verwachting half september gebeuren.

Gudde, oud-coach van amateurclub Excelsior Maassluis en voormalig directeur van dienst Gemeentebelastingen Rotterdam, begon in 2007 bij Feyenoord in financieel moeilijke tijden. De club stond op het dieptepunt 35 miljoen euro in de min. Hij saneerde en maakte de club met hulp van een miljoeneninjectie van de Vrienden van Feyenoord gezond. De titel in mei was zijn finest moment.

Saillant is dat Guddes Feyenoord een fel tegenstander is van kunstgras, waar Smits’ Heracles de grondlegger is: in 2003 was de club de eerste in het profvoetbal met een kunstgrasveld.