Armeense moeder uitgezet, kinderen niet

Vrijdag besloot de bestuursrechter dat het Amersfoortse gezin van moeder en haar kinderen Lily en Howick mocht worden uitgezet.

De afgelopen dagen demonstreerden honderden mensen, onder wie klasgenootjes van Howick en Lily, tegen hun uitzetting.
De afgelopen dagen demonstreerden honderden mensen, onder wie klasgenootjes van Howick en Lily, tegen hun uitzetting. Foto Alexander Schippers/ANP

De uitgeproceerde Armeense vrouw die met haar twee kinderen in het asielzoekerszcentrum Amersfoort woonde, is maandag zonder haar kinderen uitgezet. Dat heeft advocaat van het gezin Claire Mayne bevestigd.

Armina Hambartsjumian werd om 08.00 uur op het vliegtuig gezet naar Parijs om daar door te vliegen naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Haar kinderen, de 12-jarige Howick en de 11 jaar oude Lily, gingen niet mee: zij verblijven sinds een week op een locatie die de moeder niet wil prijsgeven.

Lees ook: Nu nog op basisschool ’t Anker, maar straks wonen ze in Armenië

De bestuursrechter in Utrecht besloot vrijdag dat de moeder en de kinderen mogen worden uitgezet, zelfs als het gezin daardoor wordt gescheiden. Advocaat Mayne noemt het desalniettemin “opvallend” dat dit ook is gebeurd:

“Volgens mij is dit nog niet eerder op deze manier gebeurd. We verkeren nu op onbekend terrein. Ik weet niet of ik nog contact ga krijgen met de moeder.”

Vermoedelijk wordt stichting Nidos, die in Nederland verantwoordelijk is voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, ingezet als de kinderen alsnog opduiken.

Protest

De uitzetting van het gezin leidde tot veel protest. De afgelopen dagen demonstreerden honderden mensen, onder wie klasgenootjes van Howick en Lily, onder meer bij het Binnenhof. Defence for Children noemt het scheiden van het gezin “afschuwelijk”:

“Howick en Lily zijn met hun alleenstaande moeder al meer dan 9 jaar in Nederland. De kinderen zijn nog nooit in Armenië geweest. De kinderen zijn geboren in Rusland en waren nog heel klein toen ze hier kwamen.”

    • Etienne Verschuren