Lees: waarom besluit een agent te schieten?

In een interactief drieluik onderzoekt CNN de belangrijkste beslissing die een agent kan nemen.

De vader van Kyle Dinkheller kijkt tijdens een politietraining naar het filmpje van de dood van zijn zoon.
De vader van Kyle Dinkheller kijkt tijdens een politietraining naar het filmpje van de dood van zijn zoon.

Politiegeweld is aan de orde van de dag in de Verenigde Staten. Vorig jaar werden volgens The Guardian 1.093 mensen door de politie gedood - officiële cijfers zijn er niet. Ondertussen daalt het aantal schietpartijen juist waarbij politieagenten door burgers wordt gedood al veertig jaar. CNN-journalist Thomas Lake onderzocht in drie interactieve longreads de belangrijkste beslissing die een agent kan nemen: haalt hij de trekker over of niet?

Lake interviewde tientallen politieagenten en experts om te begrijpen waarom een politieagent besluit te schieten. Hij beschrijft hoe politieagenten in de stad Buffalo al meer dan vier jaar dodelijke schietpartijen voorkomen. Ook bezoekt hij Ferguson waar in 2014 de zwarte tiener Michael Brown door een witte politieagent werd doodgeschoten. Daarnaast zoekt hij uit waarom sommige agenten juist pleiten voor ‘krachtig’ politieoptreden.

‘Te aardig’

Lake begint bij de dood van politieagent Kyle Dinkheller in 1998. Dinkheller werd doodgeschoten door een verwarde Vietnamveteraan. “Hij maakte fouten. Hij was te eerlijk, te aardig”, zegt zijn vader. Volgens een politietrainer heeft harder optreden van de politie “oneindig veel politielevens gered”. Om deze boodschap te illustreren, gebruiken politieopleidingen in zeker 27 staten de dashboardvideo van de dood van Dinkheller. Zijn vader zegt:

“Als je de film eenmaal hebt gezien, dan zul je het niet meer vergeten”.

En dat is precies zijn bedoeling. “Zorg dat je veilig bent”, zegt hij tegen agenten. “En kom elke avond terug bij je familie”.

Ferguson

In Ferguson heeft elke agent anders gereageerd op de dodelijke schietpartij van drie jaar geleden. De politie in de stad kwam zwaar onder vuur te liggen en volgens het ministerie van Justitie ging de politie jarenlang racistisch te werk. De betreffende agent werd niet vervolgd.

“Ik doe niets anders dan voorheen,” zegt een agent met een zwarte zonnebril stellig. “Het heeft effect op ons allemaal gehad,” zegt een ander. “Ik wil niet dat mensen het gevoel hebben dat wij het probleem zijn, terwijl wij de oplossing zouden moeten zijn”. Lake beschrijft hoe twee politieagenten ervoor proberen te zorgen dat de politie in Ferguson zachtmoediger te werk gaat.

De productie van CNN beantwoordt lang niet alle vragen en snijdt ook niet alle thema’s uitgebreid aan, zoals het onderliggende racisme, maar biedt wel een nieuw perspectief op dit debat.