Turkse Nederlander opgepakt in Turkije

Harderwijker Volkan Caliskan toonde bij de Turkse supercupfinale samen met zestien anderen een spandoek om de ontslagen leraren Gülmen en Özakca te steunen.

Foto ter illustratie: Turkse oppositieaanhanger tijdens een protestmars op 6 juli tegen alle arrestaties door de rechtbanken.
Foto ter illustratie: Turkse oppositieaanhanger tijdens een protestmars op 6 juli tegen alle arrestaties door de rechtbanken. Foto: Sedat Suna/EPA

In Turkije is vorige week de Turks-Nederlandse activist Volkan Caliskan opgepakt. Volgens Turkse media liet hij samen met zestien anderen tijdens de voetbalwedstrijd Besiktas-Konyaspor een spandoek zien met daarop de tekst ‘Laat Nuriye en Semih leven!’.

Nuriye Gülmen en Semih Özakca zijn leraren die vorig jaar werden ontslagen na de couppoging en al ruim vijf maanden in hongerstaking zijn, omdat ze hun baan terug willen. Gülmen en Özakca zitten sinds eind mei ook in de gevangenis.

Alle zeventien mensen die het spandoek vasthielden zijn opgepakt. Volgens de oom van Caliskan zit zijn neef vast in de Sincar-gevangenis in Ankara. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen ANP tot zover geen melding te hebben ontvangen van de arrestatie van een Turkse man met de Nederlandse nationaliteit.

Turkse media melden dat hij en de anderen zijn gearresteerd voor het verspreiden van propaganda voor de extreemlinkse terroristische organisatie DHKP-C, maar zijn oom zegt volgens de NOS dat dat “zeker niet zo is“. Wel laat hij weten dat zijn neef uit Harderwijk zich vaker heeft ingezet voor de ontslagen leraren.

Er zijn sinds de couppoging zo’n 150.000 ambtenaren ontslagen of geschorst. Ze worden verdacht van banden met imam Fethullah Gülen, die door de Turkse regering verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup.