Sifan Hassan wint brons op 5.000 meter

Na de eerdere teleurstellende 1.500 meter was het nu wel raak voor Sifan Hassan in Londen.

Foto: Ian Langsdon/EPA

Sifan Hassan is derde geworden op de 5.000 meter bij de WK atletiek in Londen. Na een machtige eindsprint van een achtervolgend groepje pakte ze met een tijd van 14.42,73 overtuigend het brons. De Keniaanse Hellen Obiri werd met ruime voorsprong wereldkampioene en Almaz Ayana won zilver.

De andere Nederlandse in de finale, Susan Krumins-Kuijken, eindigde als achtste.

Obiri en Ayana gingen er al vroeg in de race vandoor en Hassan bleef op ruime afstand hangen zodat brons het maximaal haalbare was. In de slotronde was de uit Ethiopië afkomstige Nederlandse oppermachtig ten opzichte van haar naaste concurrentes voor de derde plaats.

Twitter avatar iaaforg IAAF #IAAFworlds 5000m podium: 1 Obiri KEN
2 Ayana ETH
3 Hassan NED https://t.co/RfYm8ZQsWE https://t.co/jdj1D4STmo

Bij de 1.500 meter eerder dit toernooi startte Sifan Hassan als grote favoriete, maar eindigde ze uiteindelijk als vijfde. Nu toonde Hassan zich tegenover ANP dik tevreden met haar medaille, ook al moest ze Obiri en Ayana al vroeg laten gaan:

“Ik ben echt hartstikke blij. Het was best wel makkelijk. Ze wilden niet met mij naar de finish gaan. En ik was niet zeker van mezelf na die 1.500 meter. Ik wilde niet te snel kapot gaan. Mijn doel was de 1500 meter. Daar heb ik ook voor getraind. Maar brons op deze afstand is mooi.”

Met de finale van de 5.000 meter zat de Nederlandse inbreng op dit WK atletiek erop. Naast de bronzen medaille van Hassan was er goud en brons voor sprintster Dafne Schippers en brons voor zevenkampster Anouk Vetter.

Lees ook: Spiermassa het fundament voor nieuw meesterwerk Schippers

Trinidad & Tobago klopt VS op 4×400 meter

Bij het allerlaatste nummer van dit WK, de 4×400 meter estafette, hebben de Amerikaanse mannen een zeldzame nederlaag geleden. De VS liepen vrijwel de hele race op kop, maar op het laatste rechte stuk ging Lalonde Gordon van Trinidad & Tobago de Amerikaanse slotloper Fred Kerley voorbij. De Britten pakten voor eigen publiek brons.

Bij de vrouwen wonnen de VS met Allyson Felix in de ploeg wél de 4×400 meter. Ze eindigden in een beste seizoenstijd van 3.19,02 ruim voor thuisland Groot-Brittannië en Polen.

Omstreden Semenya pakt goud op 800 meter

De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya won na de olympische titel in Rio nu ook de 800 meter bij de WK in Londen. In een hele snelle tijd van 1.55,16 was ze in een machtige eindspurt al haar concurrentes te snel af.

Rond Semanya laait regelmatig de discussie op of ze nu man of vrouw is. Mogelijk was dit het laatste grote toernooi waarop ze zonder hormonenkuur aan de start kon verschijnen. Semanya heeft van nature een hoog testosterongehalte en heeft een erg mannelijk voorkomen.

Lees ook: Na goud opnieuw die discussie: is Semenya een vrouw of een man?

Diniz oudste wereldkampioen ooit

De Franse snelwandelaar Yohann Diniz pakte als 39-jarige eindelijk zijn eerste wereldtitel. Hij bekroonde een lange solo op de 50 kilometer en werd daarmee de oudste wereldkampioen atletiek ooit. Diniz is een grootheid in het snelwandelen en deed vijf keer eerder mee aan een WK, maar won alleen in 2007 een zilveren medaille. Nu eindigde hij in Londen met 3 uur 33 minuten en 12 seconden slechts 39 seconden boven zijn eigen wereldrecord.

Bij de vrouwen was er klein persoonlijk drama bij de 20 kilometer snelwandelen. De Chinese Lyu Xiuzhi was op weg naar brons, maar werd op 20 meter voor de finish nog gediskwalificeerd. Daardoor kon de op de vierde plaats lopende Antonella Palmisano toch nog de eerste medaille voor Italië pakken op dit WK. Het goud bij de 20 km snelwandelen ging naar de Chinese Yang Jiayu.