Politie: Deense onderzeeër expres gezonken

De verdwenen Zweedse journalist is niet aangetroffen aan boord. De eigenaar van de onderzeeër blijft nog vastzitten op verdenking van moord.

Foto: Jens Noergaard Larsen/EPA

De Deense politie heeft niemand aangetroffen in de onderzeeër die vrijdagochtend zonk ten zuiden van Kopenhagen. De vermiste Zweedse journalist Kim Wall was niet aan boord. Zij was donderdagavond gaan varen met eigenaar Peter Madsen en is sindsdien spoorloos.

Volgens de politie is de duikboot expres gezonken. Madsen blijft nog vastzitten op verdenking van moord op Wall. Zijn advocaat Betina Hald Engmark zegt tegen Reuters dat hij alle beschuldigingen ontkent. Volgens de politie heeft Madsen tegenstrijdige verklaringen afgegeven. Hij zegt dat hij haar op het eiland Refshaleøen in Kopenhagen heeft afgezet, maar zijn verhaal is niet consistent, liet de politie weten op een persconferentie.

Wall was aan boord van de privé-onderzeeër UC3 Nautilus voor een reportage over Madsen en de duikboot. Ze neemt haar telefoon niet op en is ook voor haar vriend en familie onbereikbaar. Haar vriend heeft haar vrijdagmorgen als vermist opgegeven. De zoektocht naar Wall gaat in volle gang door. Er zijn duikers en helikopters ingezet.

Lees ook: Deense onderzeeër zinkt, journalist vermist

Peter Madsen is uitvinder en ruimtevaartingenieur en heeft de UC3 Nautilus zelf ontwikkeld. De via crowdfunding gefinancierde boot ging in 2008 voor het eerst te water. Vrijdag zonk de onderzeeër tot zeven meter diep op de bodem van de Køge-baai, zo’n veertig kilometer ten zuiden van de Deense hoofdstad Kopenhagen.