Feyenoord verslaat Twente, Groningen-Heerenveen gelijk

Titelverdediger Feyenoord had in de eigen Kuip de nodige moeite met Twente, maar won dankzij goals van Jørgensen en Berghuis wel met 2-1.

Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen viert de 1-0 samen met aangever Jean-Paul Boëtius.
Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen viert de 1-0 samen met aangever Jean-Paul Boëtius. Foto: Olaf Kraak/ANP

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd als landskampioen gewonnen, al kostte dat tegen FC Twente wel de nodige moeite. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst opende de eredivisie zondag met een benauwde overwinning: 2-1. Steven Berghuis maakte na een uur spelen de winnende treffer.

Drie maanden na het binnenhalen van de schaal waar Rotterdam liefst achttien jaar op moest wachten, opende Feyenoord de jacht op titelprolongatie met heel wat nieuwe gezichten. Boegbeeld Dirk Kuijt is gestopt, Rick Karsdorp, Terence Kongolo en Eljero Elia zijn vertrokken. Met Kevin Diks en Ridgeciano Haps stonden tegen Twente twee nieuwe vleugelverdedigers aan de aftrap en links voorin vierde Jean-Paul Boëtius zijn terugkeer in de eredivisie.

Onder de lat debuteerde Justin Bijlow. De negentienjarige keeper, die de hele jeugdopleiding van Feyenoord heeft doorlopen, kreeg een kans omdat Kenneth Vermeer (hand) en Brad Jones (rug) allebei niet konden spelen. Bijlow had weinig te doen tegen FC Twente, dat in de laatste vijf oefenwedstrijden geen enkel doelpunt had gemaakt en ook in De Kuip aanvallend onmachtig was. Trainer René Hake stapte af van het 4-4-2-systeem waarmee hij weken had geoefend en koos voor één spits. Marko Kvasina kreeg de voorkeur boven Tom Boere, afgelopen seizoen topscorer van de Jupiler League.

Een flitsende actie van Boëtius brak de wedstrijd na een tamme openingsfase in de 23e minuut open. De linksbuiten nam een diepe bal van Eric Botteghin in één keer mee op de buitenkant van zijn rechtervoet en bediende Nicolai Jørgensen, die de 1-0 binnentikte. Feyenoord moest een paar minuten voor rust vrijwel uit het niets de gelijkmaker incasseren. Fredrik Jensen knalde een afgeslagen bal van buiten het strafschopgebied in de hoek (1-1).

Ook na rust kostte het Feyenoord moeite om FC Twente zijn wil op te leggen. De landskampioen had een spelhervatting nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Jens Toornstra legde de bal uit een vrije trap op het hoofd van Berghuis, die de 2-1 binnenkopte. In de slotfase ontsnapte Feyenoord nog een keer aan de gelijkmaker.

Noordelijke derby eindigt in gelijkspel

Sc Heerenveen heeft zondag nagelaten het nieuwe seizoen in de eredivisie met een waardevolle zege te beginnen. De Friezen verspeelden in de derby bij FC Groningen eerst een voorsprong van 0-2, en daarna van 2-3. Door twee benutte strafschoppen van Mimoun Mahi werd het 3-3.

Heerenveen verspeelde niet alleen twee punten. De club raakte ook Warner Hahn kwijt. De van Feyenoord overgekomen doelman blesseerde zich bij het juichen na het openingsdoelpunt van zijn ploeggenoot Morten Thorsby.

Excelsior wint uitwedstrijd tegen Willem II

Excelsior is het seizoen begonnen met een zege bij Willem II. In Tilburg won de ploeg van coach Mitchell van der Gaag zondag met 1-2.

De debuterende Duitse doelman Timon Wellenreuther van Willem II tekende na een half uur spelen voor het eerste doelpunt van Excelsior. Een kopbal van Milan Massop verdween via de paal en zijn hand in het doel. Zakaria El Azzouzi verdubbelde na rust de voorsprong voor de Rotterdammers, waarna Fran Sol iets terug deed voor de formatie van Erwin van de Looi.

De thuisploeg ging daarna verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar moest de zege aan de gasten laten.

PEC wint in doelpuntrijke wedstrijd van Roda

PEC Zwolle heeft trainer John van ’t Schip een aangenaam debuut bezorgd. De opvolger van Ron Jans zag zijn team in een doelpuntrijk duel Roda JC met 4-2 verslaan.

Bij Roda JC maakte de van Feyenoord gehuurde Zweed Simon Gustafson beide doelpunten. Treffers van Dirk Marcellis, die de ruststand op 1-1 bepaalde, Adil Auassar in eigen doel, Mustafa Saymak en Bram van Polen bezorgden de thuisploeg de winst.

Aanvaller Jorn Vancamp had zijn eredivisiedebuut bij Roda al snel kunnen opluisteren met een doelpunt maar stuitte op doelman Diederik Boer, na drie jaar Ajax terug in Zwolle. Saymak ging in de 22e minuut in de fout door de bal aan Gustafson te geven. Met een schuiver zette hij zijn ploeg op voorsprong. Marcellis kopte kort voor rust raak uit een corner van Younes Namli.

Auassar, ingevallen na rust, was ongelukkig toen hij de bal uit een voorzet van Van Polen langs zijn eigen doelman Hidde Jurjus schoot. Na ruim een uur stond het echter weer gelijk. Gustafson schoot raak uit een strafschop. Roda wil onder Robert Molenaar meer naar voren spelen en was medeverantwoordelijk voor een leuke middag in Zwolle. Maar uiteindelijk was alleen de thuisploeg er blij mee. Saymak met een knappe lob en Van Polen bezorgden PEC de eerste punten. (ANP)