Meer hulporganisaties schorten reddingswerk voor Libische kust op

Save the Children en Sea-Eye hebben besloten hun werkzaamheden voor de Libische kust voorlopig te staken uit veiligheidsoverwegingen.

De Italiaanse kustwacht voert een reddingsoperatie uit van migranten in de Middellandse Zee.
De Italiaanse kustwacht voert een reddingsoperatie uit van migranten in de Middellandse Zee. Foto Marina Militaire / AFP

Na Artsen zonder Grenzen leggen nu ook twee andere hulporganisaties het reddingswerk stil in de Middellandse Zee. Save the Children en Sea-Eye hebben besloten hun werkzaamheden voor de Libische kust voorlopig te staken uit veiligheidsoverwegingen. Libië heeft eenzijdig aangekondigd zijn eigen reddingszone van twaalf naar zeventig nautische mijl uit te breiden, en komt daarmee in internationale wateren.

Hulporganisaties nemen tegenwoordig een derde van de geredde migranten voor hun rekening. Libië en Italië hebben hulporganisaties om die reden ervan beschuldigd mensensmokkelaars in de kaart te spelen. Italië wil dat de organisaties een gedragscode ondertekenen. Michael Buschheuer, oprichter van Sea-Eye roept Italië juist op om een eind te maken aan het lijden van vluchtelingen:

“Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht in Libië terechtgekomen en afhankelijk van de grillen van dieven, milities en smokkelaars en nu wordt hen ook nog de laatste kans ontnomen om uit deze situatie te ontkomen.”

Onzekere situatie

Het schip de Vos Hestia van Save the Children is nu op weg naar Malta en blijft daar voorlopig. Het is onduidelijk wat deze stap van de Libische kustwacht betekent voor bootvluchtelingen. Dat schrijft de organisatie in een verklaring:

“Mensen steken over in gammele rubberen bootjes, zonder genoeg benzine. Ondertussen is niet duidelijk wat er gebeurt als wij de nieuwe reddingszone betreden. We moeten eerst bepaalde zekerheden hebben voor we ons team weer veilig kunnen inzetten.”

Jaarlijks steken duizenden migranten succesvol de zee over van Libië naar Italië. Ze worden vaak opgepikt door de Italiaanse kustwacht. Ruim 600.000 migranten staken de afgelopen jaar over, 13.000 kwamen daarbij om het leven. Dit jaar zijn al meer dan 2.200 mensen verdronken tijdens de overtocht, vorig jaar verdronken er 4.500 migranten.