Journaliste vertelt waarom haar Zuid-Korea zogenaamd niet in paniek is

Trump en Kim Jong-Un bedreigen elkaar nu al dagen. Toch lijkt in buurland Zuid-Korea weinig zorg te zijn over een dreigende oorlog. Of is dat schijn?

Spelende kinderen in Seoul.
Spelende kinderen in Seoul. Foto Jeon Heon-Kyun/ EPA

De dreigende taal die de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un afgelopen week naar elkaar uitsloegen, leidde wereldwijd tot grote koppen in de kranten. De hamvraag is steeds of het blijft bij dreigementen. Maar in Zuid-Korea, dat als aangrenzend buurland bij een conflict tussen de VS en Noord-Korea ongetwijfeld meteen betrokken raakt, is de stemming er niet een van paniek. Of lijkt dat maar zo?

In een opiniestuk in The Guardian en een interview met Vox legt de Zuid-Koreaanse journaliste Haeryun Kang, van het online magazine Korea Exposé, uit waarom haar land wat gelaten reageert op de ‘woordenoorlog’, zoals die in Zuid-Koreaanse kranten geduid wordt. Er wordt wel over gesproken, vertelt ze, maar zeker niet in de mate en intensiteit waarop het in het buitenland speelt.

Lees ook: ‘De doorsnee Zuid-Koreaan maakt zich niet zo druk’

Volgens Kang heeft dat ermee te maken dat Zuid-Korea Noord-Korea nog steeds ziet als een “familielid”, waarmee het in onmin is geraakt, maar “waarmee het ooit weer goedkomt”. En familie behandel je nu anders dan een vreemde of een kennis. Maar achter de ogenschijnlijke onverschilligheid, zegt Kang, schuilt diepe angst. Alleen omdat Zuid-Koreanen al zo lang - decennia - blootgesteld staan aan die angst zijn ze een beetje murw geworden.

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘ze (Noord-Korea red.) doet dit de hele tijd. Ze gaan niets doen. Ik heb dit vaker gezien’. Wat natuurlijk niet helemaal waar is. (..) Maar ik ben journalist dus ik zit een beetje in een bubbel.”

De meeste Zuid-Koreanen leven gewoon hun leven, vertelt Kang, vooral de jongere generatie die de jaren niet heeft meegemaakt waarin Noord-Korea nog actieve pogingen deed tot infiltratie, spionage en aanslagen pleegde in Zuid-Korea. En er is de overgebleven angst jezelf al te bezorgd uit te laten over Noord-Korea; de heksenjacht op communistische sympathisanten van Noord-Korea staat ouderen nog helder voor de geest. Dan kan je jezelf over de wereldpolitiek maar beter op de vlakte houden.

Dat Zuid-Koreanen de gespannen verhoudingen tussen de VS en Noord-Korea ondertussen toch onheilspellend vinden, blijkt onder andere uit de gestegen verkoop van goud. De Korean Gold Exchange 3M verkocht sinds 9 augustus dagelijks vijf keer zo veel mini-goudstaven, schrijft persbureau Reuters. Combat Ration, fabrikant van kant- en klaarmaaltijden, zag zijn aantal verkopen met de helft toenemen. De hamsterweken lijken dus ook in Zuid-Korea begonnen.