Frank de Boer heeft nu nog krediet

Premier League Frank de Boer maakte zaterdag een rampzalig debuut in de Premier League als coach van Crystal Palace. De club uit Londen verloor voor eigen publiek met 3-0 van het zeer bescheiden Huddersfield Town.

Frank de Boer (uiterst links) werd zaterdag vriendelijk onthaald op Selhurst Park, het stadion van zijn nieuwe club Crystal Palace. Maar er kwam nog weinig terecht van zijn intenties om de club te laten spelen volgens de Hollandse School. Ondanks de fanatieke aanmoedigingen van het publiek verloor De Boer kansloos van Huddersfield Town: 0-3.
Frank de Boer (uiterst links) werd zaterdag vriendelijk onthaald op Selhurst Park, het stadion van zijn nieuwe club Crystal Palace. Maar er kwam nog weinig terecht van zijn intenties om de club te laten spelen volgens de Hollandse School. Ondanks de fanatieke aanmoedigingen van het publiek verloor De Boer kansloos van Huddersfield Town: 0-3. Foto’s Reuters

Mooi rood-blauw, verticaal gestreept shirt, dat van Crystal Palace. Mooie traditionele, 112 jaar oude voetbalclub. Mooi klassiek Engels stadion, Selhurst Park. Maar een lelijk begin van het nieuwe seizoen, met een 3-0 nederlaag, thuis nog wel, tegen de bescheiden nieuwkomer Huddersfield Town. Welkom in de Premier League, Frank de Boer, nieuwe trainer van Crystal Palace. Welkom in de wereld van het grote geld en de harde afrekeningen.

De reacties na afloop zijn vooralsnog mild, althans in uitingen. De Boer loopt na zijn rampzalig debuut in de Premier League rustig het veld af, applaudisseert beleefd voor de supporters en deelt handtekeningen uit, voor hij in de spelerstunnel verdwijnt. Geen boegeroep, geen gefluit, geen gebalde vuisten, hooguit opgekropte ergernis onder supporters. En enig cynisme. „We kunnen binnenkort Big Sam weer verwelkomen”, zegt een grijze fan in Crystal Palace-shirt. Hij doelt op de voormalige, kortstondige Engelse bondscoach Sam Allardyce, die vorig seizoen de ontslagen Allan Pardew opvolgde en Crystal Palace op Houdini-achtige wijze in de Premier League hield. Big Sam geldt als de troubleshooter onder de Engelse trainers.

Lamentabel spel

Een andere supporter verbaast zich over de het lamentabele spel van Crystal Palace. De ploeg is volgens hem geen schim van die in voorbereiding, waarin fris, aanvallend voetbal werd gespeeld en bemoedigende resultaten werden behaald. Van die originaliteit ziet de brave man tot zijn ontsteltenis weinig terug in het spel van zijn geliefde club. Hij vraagt zich af waar dat elan op deze zonnige zaterdagmiddag is gebleven. ‘Where are their attacking skills?’

Laat de keus van Crystal Palace voor De Boer nu juist zijn ingegeven door de wens van de clubleiding om ingenieuzer en vooral aanvallender te spelen. De club, eigendom van Amerikaanse investeerders en voorzitter Steve Parish, wil af van het countervoetbal waarmee de Premier League is overleefd, en met degelijk, op balbezit gestoeld spel van vaste waarde worden. De Boer moet de Hollandse school introduceren. Maar of die werkwijze slaat niet aan bij de selectie van Crystal Palace, of de spelers hebben het (nog) niet begrepen, de aanwezigheid van drie in Nederland geschoolde spelers ten spijt.

De reactie van Christian Benteke van Crystal Palace’s en Wilfried Zaha na een gemiste kans. Foto Tolga Akmen/Reuters

Uitgerekend die Nederlanders zijn zaterdag de zwakke schakels, met als verzachtende omstandigheid voor Timothy Fosu-Mensah, gerijpt bij Ajax, dat hij pas maandag in Zuid-Londen arriveerde. Hij is gehuurd van Manchester United, waar José Mourinho hem geen basisplaats kan garanderen, maar wel het negentienjarige talent wil laten ontwikkelen in de Premier League. Fosu-Mensah laat op rechts in de driemansverdediging bij vlagen zijn grote kwaliteiten zien, bijvoorbeeld met een indrukwekkende tackle waarmee hij de doorgebroken Steve Mounié van scoren afhoudt. Fosu-Mensah wordt later gewisseld, niet uit onvrede bij De Boer – „we gaan nog veel plezier van jongen beleven” – maar om hem te beschermen. „Thimoty moet nog 37 wedstrijden mee.”

En dan oud-Ajacied Jairo Riedewald, de aankoop van De Boer en collega-Premier-Leaguedebutant. Tja, Riedewald, talent en ontluikend international, wat heb je het moeilijk tegen Huddersfield Town, dat na 45 jaar is teruggekeerd in de Premier League. Links in de verdediging moet hij een grote zone bestrijken en heeft daar moeite met de pressing van Huddersfield Town, waardoor hij aanspeelpunten mist en vaak gedwongen is tot terugspeelballen op doelman Wayne Hennessey, wat hem het recordaantral uitfluitingen van de toeschouwers oplevert. Zijn zwakste moment: in de 26ste minuut Mounié in alle vrijheid de 2-0 binnen laten koppen. De Boer ziet dat het zwak is: „Jairo, moet iets doen als hij het kopduel niet kan winnen. Minimaal tegen Mounié aanleunen, hem uit balans brengen. Hij staat erbij als een frozen sider.”

De Nederlander met de meeste kilometers in de Premier League, Patrick van Aanholt, winger op links op het viermans middenveld, speelt bleekjes, kleurloos en is allesbehalve de dynamische, opstomende speler die hij kan zijn. Van Aanholt staat te vaak geparkeerd.

Fans tijdens de wedstrijd van Crystal Palace tegen Huddersfield Town.
Foto Tolga Akmen/Reuters
Football Soccer - Premier League - Crystal Palace vs Huddersfield Town - London, Britain - August 12, 2017 Crystal Palace’s Christian Benteke in action with Huddersfield Town’s Christopher Schindler Action Images via Reuters/Peter Cziborra EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details.

Crystal Palace heeft volgens overlevering uit de voorbereidingswedstrijden, goed op balbezit gespeeld en spiritueel aangevallen. Schijnbaar heeft het daartoe de ruimte gekregen, want op het pressievoetbal van het goed georganiseerde en bij vlagen snoeiharde Huddersfield Town vindt Crystal Palace geen antwoord. Er zijn kansen, zeker, vooral als de kwikzilverachtige Wilfried Zaha zich inspant, maar het pure gif in de aanval ontbreekt.

Zwakke koppers

Nog een aandachtspuntje: De Boers drie verdedigers zijn zwakke koppers, wat bij hoekschoppen tot chaotische taferelen leidt, vooral als de centrale verdedigers namens Huddersfield Town, Mathias Jörgensen en Chris Schindler, twee houwdegens en bomen van kerels, zich voorin melden; mannen die wél kunnen koppen.

De Boer heeft het aangezien en opgeslagen, maar direct na de wedstrijd overheerst de mildheid. Hij vindt dat Crystal Palace de wedstrijd in de vijf minuten van de twee tegentreffers heeft verloren. Zijn analyse: verkeerde keuzes. Mopperend: „Als de tegenstander je onder hoge druk zet, ga je niet over de grond spelen. Dan speel je de lange bal op spits Christian Benteke, die dan ook in zijn kracht komt. Ik heb ze er nog zo voor gewaarschuwd. Niets ten nadele van Huddersfield, maar we hebben ze in het zadel geholpen.”

De voorzichtigheid van Crystal Palace op de transfermarkt in combinatie met de slechte competitiestart roept de vraag op of De Boer op zoek mag naar versterkingen. Vooralsnog niet, zegt de coach, die Riedewald als zijn enige aankoop presenteert en naast Fosu-Mensah van Chelsea Ruben Loftus-Cheek op huurbasis heeft aangetrokken. „Voordeel van een Premier-Leagueclub is dat ze zo’n honderd miljoen hebben te besteden, maar het effect is dat de waarde van een speler die wordt benaderd onmiddellijk met tien miljoen omhoog gaat. Wij waken voor impulsieve aankopen.”

Foto Tolga Akmen/Reuters
Foto Reuters/Peter Cziborra
Foto Reuters/Peter Cziborra
Foto Reuters/Peter Cziborra

Eenmaal in de leeuwenkooi die perszaal heet, krijgt De Boer softe kogels op zich afgevuurd. Vooralsnog wordt de nieuwe trainer het voordeel van de twijfel gegund, zegt clubwatcher Robert Warlow van de lokale krant Croydon Advertiser. Crystal Palace is niet de club waar het vroegst de messen worden geslepen. Bovendien heeft de club een reputatie van valse starts in de Premier League. De Boer wordt als een fijn mens ervaren en vooralsnog als een voortreffelijke trainer gezien, die de tijd krijgt. Maar niet eeuwig, leert het afgelopen seizoen toen Pardew veel krediet kreeg, maar uiteindelijk op straat is gezet.

Van binnen kookt de geboren winnaar De Boer, dat kan niet anders, maar in de confrontatie met de media blijft hij in zijn grijze jas met marineblauw colbert, in de plooi. De coach beantwoordt rustig alle vragen, omzeilt behendig valkuilen, spreekt van een harde les, maar houdt zich vooral op de vlakte. Zijn meest relativerende quote: „Er is nog een heel seizoen te gaan.”

De zachtheid over de nederlaag van Crystal Palace weerspiegelt zich een dag later in de Engelse kranten, die niet bijster kritisch over De Boer schrijven. Er wordt kamerbreed vastgesteld, dat het een slechte competitiestart is, maar de toon is die van begrip voor zijn prilheid bij de nieuwe club.

De Boer heeft het ‘geluk’ dat de tegenstander vooralsnog interessanter wordt gevonden. Het verhaal over de stormachtige rentree, na bijna een halve eeuw, van Huddersfield Town in de Premier League wordt breeduit gemeten, uiteraard met veel lof voor de spelopvatting van de Duitse coach David Wagner, voormalig assistent van Jürgen Klopp bij Borussia Dortmund. Wagner voelt zich sterk verwant met het pressievoetbal dat de huidige Liverpool-trainer propageert.

O ja, de eerstvolgende wedstrijd van Crystal Palace: zaterdag uit tegen Liverpool.