Een ‘Late Show’ maakt furore in de metro van New York

Dean Dimitruk presenteert een ‘low budget’-Late Show in de ondergrondse van New York.

Dimitruk in actie
Dimitruk in actie Foto Derailed

Wie wel eens een paar dagen in New York heeft doorgebracht, weet dat de metro van de Amerikaanse metropool een broeinest is voor verrassende encounters en performances. Als achteloze ov-gebruiker kun je zomaar ineens geconfronteerd worden met concerten, comedy of een bekeerpoging. “Metropassagiers zijn immuun geworden voor rare dingen die om ze heen gebeuren”, aldus de 27-jarige producer Dean Dimitruk.

Dimitruk doet zijn best om door die immuniteit heen te breken. Sinds oktober vorig jaar presenteert hij in de New Yorkse ondergrondse zijn eigen “Late Show” à la Jimmy Fallon, John Oliver of Stephen Colbert, een concept dat in Nederland vooral bekend is van Zondag met Lubach. De serie ‘Derailed’ heeft tot nu toe vijf afleveringen.

Bekijk hier aflevering 3 van ‘Derailed’

Gewone gasten

Een toepasselijke naam, omdat er geregeld het een en ander ontspoort in de show. Voor Dimitruk geen luxe set en vaste liveband, maar een draagbaar bureau en een bongo-speler als enige muzikale begeleiding. Ook ontbeert het programma beroemdheden; Dimitruk interviewt vooral gewone Amerikanen. Met hen speelt hij bijvoorbeeld “Tinder met twee woorden” of “Inburgeringsexamen met shotjes”.

Het amateuristische van het programma is dan ook direct de charme van ‘Derailed’. In een interview zegt Dimitruk dat alledaagse mensen net zo interessant kunnen zijn als beroemdheden - en dit probeert hij te bewijzen met de show. Er zijn geen vaste uitzenddata, nieuwe afleveringen verschijnen zodra Dimitruk ze af heeft. Soms is dat na drie maanden, soms na vier weken.

Voorlopig gaat Dimitruk door met het onveilig maken van de New Yorkse metro met de “Harlem Shuffle” en de “Mannequin Challenge”. Maar uiteindelijk droomt de Amerikaan ervan ooit een “echte” Late Show te hebben. Dan wel het liefst een die zich bovengronds afspeelt.