Dumoulin richt zich na rondewinst nu op WK

Wielrennen Tom Dumoulin behaalde overtuigend de eindzege in de BinckBank Tour. De Girowinnaar was de meest veelzijdige van allemaal.

Tom Dumoulin op de Muur van Geraardsbergen, in Oost-Vlaanderen, op weg naar de eindoverwinning in de BinckBank Tour. Het was voor de Nederlander de tweede zege in een etappekoers, na de Giro d’Italia.
Tom Dumoulin op de Muur van Geraardsbergen, in Oost-Vlaanderen, op weg naar de eindoverwinning in de BinckBank Tour. Het was voor de Nederlander de tweede zege in een etappekoers, na de Giro d’Italia. Foto Vincent Jannink/ANP

Ogenschijnlijk achteloos lost Tom Dumoulin tweevoudig wereldkampioen Peter Sagan in de laatste meters voor de finish halverwege de Muur van Geraardsbergen. De Belg Jasper Stuyven mag vlak voor hem gerust de slotetappe winnen van de BinckBankTour. In het wiel van Ronde van Vlaanderen-winnaar Philippe Gilbert rijdt de Girowinnaar soeverein naar de derde plaats op de keien van de Vesten. Geen moment komt zijn eindzege in gevaar.

„Dit is een geweldig gevoel”, sprak Dumoulin direct na afloop voor de camera van de NOS. In 2013 en 2014 eindigde de Limburger al eens respectievelijk als tweede en derde in de zevendaagse rittenkoers door Nederland en België, die toen nog de naam Eneco Tour droeg. „Alleen de eindzege telde nu.”

Dumoulin (26) toonde zich een week lang de meest veelzijdige renner van het peloton. Zelfs op de klimmetjes van de Ronde van Vlaanderen, niet zijn favoriete terrein, deed hij op de slotdag niet onder voor specialisten als Sagan of Gilbert. Een dag eerder was hij in de natte Ardennenrit naar Houffalize de enige die de Belgische ritwinnaar Tim Wellens kon volgen. Al had hij het geluk aan zijn zijde, toen Sagan tijdens een ultieme aanval lek reed. De wereldkampioen bekritiseerde de organisatie, omdat op de lastige passage geen neutrale materiaalmotor aanwezig was met een reservewiel. „Een fout.” Dumoulin, eerder al de beste van de klassementsrenners in de tijdrit in Voorburg, pakte de groene leiderstrui. Om die niet meer af te staan.

„Dit was het doel”, sprak de kopman van Team Sunweb na afloop zelfbewust. Na alle festiviteiten rond zijn eindzege in de Giro, zijn titel bij het NK tijdrijden en een korte vakantie pakte Dumoulin zijn trainingsregime weer op. „Ik heb thuis goed getraind”, vertelde hij vorige week. „Hard gewerkt ook op hoogtestage.” Om eind juli terug te keren met een vierde plaats in de Clásica San Sebastian. „Ik beleef er geen plezier aan als een natte krant in de rondte te rijden.”

Dumoulin roemde in Geraardsbergen zijn ploeg, die ook in de BinckBank Tour weer een hoofdrol vervulde. Vooral in de lastige ritten op vrijdag en zaterdag forceerde Sunweb bij het ingaan van de finale beslissende wendingen. En toen Dumoulin in de slotrit even Sagan en concurrent Wellens moest laten gaan („een foutje”) was de jonge Deen Sören Kragh Andersen er als de kippen bij het gaatje te dichten. „Hij was in supervorm”, loofde de kopman.

Zijn tweede rondewinst na de Giro brengt Dumoulin op de tweede plaats van de UCI-ranking achter de Belg Greg Van Avermaet. De komende periode volgen een hoogtestage in Italië en races in Quebec en Montréal. Zijn hoofddoel is dit najaar de WK in het Noorse Bergen, waar hij zich naast de tijdrit ook richt op de wegwedstrijd. „Ik kijk er naar uit”, klonk het in Geraardsbergen.