Yisrael Kristal

Oudste man ter wereld (113) overleden in Israël

In de Israëlische stad Haifa is vrijdag de oudste man ter wereld overleden. Holocaustoverlever Yisrael Kristal stierf op 113-jarige leeftijd. Vorig jaar had hij nog zijn bar mitswa gevierd, een joods ritueel om de overgang naar de religieuze meerderjarigheid te bekrachtigen. Normaal gebeurt dit op dertienjarige leeftijd, maar de Eerste Wereldoorlog gooide destijds roet in het eten. Kristal werd op 15 september 1903 geboren in de Poolse stad Zarnow. In 1920 verhuisde hij naar Lodz. Daar begon hij een snoepfabriek, trouwde hij en kreeg hij twee kinderen. Zijn vrouw en kinderen overleefden de Holocaust niet. In 1950 emigreerde hij naar Haifa in Israël en begon daar weer een snoepfabriek. Ook kreeg hij twee kinderen bij een nieuwe vrouw. Zij schonken hem diverse klein- en achterkleinkinderen. (NRC)