Woede in India nadat 60 kinderen overlijden in ziekenhuis

Vanwege onbetaalde rekeningen zou de zuurstoftoevoer zijn afgesloten. Lokale autoriteiten ontkennen dat.

Kinderen in het Baba Raghav Das Medical College Hospital
Kinderen in het Baba Raghav Das Medical College Hospital Foto Rajesh Kumar Singh/AP

In een ziekenhuis in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn afgelopen week zestig kinderen overleden, meldt persbureau AP. De partij van premier Narendra Modi, die de macht heeft in de deelstaat, krijgt flinke kritiek.

De oorzaak van het grote aantal overlijdensgevallen is nog niet officieel vastgesteld, maar ouders beschuldigen het ziekenhuis ervan dat er onvoldoende aanvoer van zuurstof was vanwege een conflict tussen het ziekenhuis en de leverancier van de zuurstof. De overheid zou het hebben laten gebeuren, volgens critici. Onder de doden zijn 34 pasgeborenen.

Twitter avatar OfficeOfRG Office of RG Deeply pained.My thoughts are with the families of the victims.BJP govt is responsible & should punish the negligen… https://t.co/9y8H6BXDGg

Regionale autoriteiten geven toe dat er een conflict was tussen het Baba Raghav Das Medical College Hospital in Gorakhpur en de leverancier over onbetaalde rekeningen. Toch is het volgens hen goed mogelijk dat de kinderen een natuurlijke dood zijn gestorven.

De meeste zouden al ernstig ziek zijn geweest toen ze het ziekenhuis in kwamen. Een deel van de kinderen had een hersenontsteking. Het ziekenhuis staat bekend om zijn behandeling van die aandoening, die in het regenseizoen veel voorkomt onder de arme bevolking.

‘Tekort aan druk’

Volgens de ouders moesten zij op donderdag met zelfopblaasbare zakken hun kinderen beademen omdat de zuurstoftoevoer werd afgesneden. Die maatregel had niets te maken met een tekort aan zuurstof, zegt de regionale minister van Volksgezondheid: er was volgens hem gedurende twee uur sprake van te weinig druk in het zuurstofsysteem, waardoor er met de hand beademd moest worden.

Premier Modi zegt dat de situatie nauw in de gaten wordt gehouden. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de kinderen.

Twitter avatar PMOIndia PMO India PM is constantly monitoring the situation in Gorakhpur. He is in constant touch with authorities from the Central & UP Governments.