Staalindustrie

Deal Tata Steel voor Britse pensioenen

Tata Steel heeft een oplossing voor z’n dure Britse pensioenverplichtingen, meldt het bedrijf. Het Indiase staalbedrijf haalt daarmee een belangrijk obstakel uit de weg voor een fusie met de staaltak van het Duitse staal- en liftenbedrijf ThyssenKrupp.

De deal: Tata Steel mag het Britse pensioenfonds voor staalarbeiders losmaken van het bedrijf. In ruil daarvoor stort het 550 miljoen pond (606 miljoen euro) in het fonds, dat ook nog eens een belang van 33 procent in Tata Steel UK krijgt. Als de handtekening is gezet, draagt Tata Steel dus geen verantwoordelijkheid meer voor de pensioenen van zo’n 130.000 Britse (oud-)staalarbeiders. De mensen die onder het fonds vallen, behouden wat ze hebben opgebouwd, maar hun toekomstige uitkeringen kunnen wel lager uitvallen.

Het Indiase bedrijf erfde de pensioenverplichting à 15 miljard pond (ruim 16 miljard euro), toen het in 2007 Corus kocht voor 12 miljard euro. Corus ontstond in 1999 uit een fusie tussen Koninklijke Hoogovens en British Steel.

Tata Steel kondigde vorig jaar aan van z’n verouderde Britse staalbedrijven af te willen. Door de malaise in de staalindustrie, aangewakkerd door goedkope import uit China, leden de Britse bedrijven meer en meer verlies. Het plan was om vervolgens de rest – dat vooral bestaat uit de moderne hoogovens in IJmuiden – met ThyssenKrupp te laten fuseren. Maar elk gesprek over de verkoop van de Britse tak of een fusie liep op niets uit, zolang Tata Steel nog met die pensioenen zat. Dat punt is nu van tafel.