Ajax begint competitie met verlies, PSV, Vitesse en VVV winnen

In Almelo was Heracles met 2-1 te sterk. In Eindhoven won PSV met 3-2 van AZ .

Mitchell Dijks baalt van de gelijkmaker van Heracles.
Mitchell Dijks baalt van de gelijkmaker van Heracles. Foto ANP

Ajax is het nieuwe seizoen in de eredivisie slecht begonnen. Uit bij Heracles verloren de Amsterdammers met 2-1. PSV heeft de pijn van de uitschakeling in de voorronde van de Europa League enigszins verzacht door AZ te verslaan. In Eindhoven werd het 3-2.

VVV vierde zijn terugkeer in de eredivisie met een overwinning. In eigen huis versloegen de Limburgers Sparta: 3-0. Vitesse had een makkelijke avond in de Gelredome. Promovendus NAC werd met 4-1 verslagen.

Eerste thuisoverwinning op Ajax in meer dan halve eeuw

In de strijd om de 34ste landstitel heeft Ajax het zichzelf al in de eerste wedstrijd van het seizoen wat moeilijker gemaakt. De uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Nice is nog niet verwerkt, of de club uit de hoofdstad kreeg een nieuwe dreun door te verliezen bij Heracles.

Ajax speelde zonder de Colombiaan Davinson Sanchez, die in verband met een mogelijke transfer uit de selectie was gehouden. De ploeg kwam in de 56ste minuut nog wel op 0-1 toen Ziyech scoorde, maar daarna ging het fout.

Gladon maakte in de 65ste minuut de gelijkmaker, Kuwas schoot Heracles in de 82ste minuut zelfs naar een voorsprong. Doelman Castro hield Ajax meerdere malen van een gelijkspel af. Daarom won Heracles voor het eerst in meer dan vijftig jaar thuis van Ajax.

Kleine overwinning PSV

AZ leek op weg naar een goed resultaat toen het in Eindhoven in de 18de minuut op voorsprong kwam. Dos Santos maakte de 0-1 voor de Alkmaarders. Vervolgens nam PSV echter het initiatief. Nieuweling Lozano maakte er 1-1 van in de 31ste minuut.

Pereiro schoot PSV op voorsprong en Van Ginkel maakte een kwartier voor tijd de 3-1. Met een benutte penalty maakte AZ-spits Wout Weghorst het nog even spannend, maar een gelijkmaker viel er niet.

Goede start kampioen Jupiler League…

VVV gaf mededegradatiekandidaat Sparta tijdens de eerste eredivisiewedstrijd in Venlo sinds 2013 een gevoelige klap. De kampioen van afgelopen seizoen in de Eerste Divisie won door doelpunten van Leemans, Tissoudali en Van Crooy.

Sparta benadeelde zichzelf verder met een rode kaart van de Duitse nieuweling in de verdediging Chabot. Hij pakte twee keer geel en de wedstrijd zat er voor hem in de 83ste minuut al op.

…maar niet van medepromovendus NAC

De Johan Cruijff Schaal werd niet gewonnen vorige week, maar Vitesse is wel goed aan de competitie begonnen. NAC werd heel simpel opzij gezet. De eerste drie doelpunten van Arnhemse zijde werden gemaakt door debutanten.

Thomas Bruns had nog geen twee minuten nodig om in de gunst te komen bij het Vitesse-publiek. Bryan Linssen lukte het 20 minuten en Tim Matavz na 31. NAC deed twintig minuten voor tijd iets terug door een goal van Ambrose, maar nog geen acht minuten later was het verschil weer drie. Milot Rashica scoorde.

Vrijdag won FC Utrecht uit bij ADO al de openingswedstrijd van dit seizoen moet 0-3.