Dode bij demonstratie en twee doden helikoptercrash Virginia

Extreem-rechtse demonstranten en tegendemonstranten botsen in Charlottesville, voor de tweede dag op rij. De noodtoestand is uitgeroepen.

Omvergereden slachtoffers in Charlottesville ontvangen hulp.
Omvergereden slachtoffers in Charlottesville ontvangen hulp. Foto Joshua Roberts/Reuters

Bij een demonstratie van extreem-rechts in Charlottesville, Virginia zijn gisteren een dode en zeker negentien gewonden gevallen. Een 32-jarige vrouw kwam om het leven toen een auto inreed op een groep die een tegendemonstratie hield. De bestuurder, een twintigjarige man uit Ohio, is opgepakt. Daarnaast vielen twee doden toen een politiehelikopter even buiten de stad neerstortte. De inzittenden kwamen daarbij om het leven. De politie heeft een onderzoek aangekondigd naar het incident.

Twitter avatar MikeSigner Mike Signer I am heartbroken that a life has been lost here. I urge all people of good will--go home.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Auto zou zijn ingereden op een groep tegendemonstranten. Er zijn gewonden. Over hun toestand weet ik niets meer dan dat. #charlottesville

De demonstratie vond plaats bij het Emancipation Park, dat voorheen het Lee Park heette, vernoemd naar generaal Robert E. Lee van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Extreem-rechtse witte nationalisten van de ‘alt-right’-beweging demonstreerden daar voor de tweede dag op rij tegen de beslissing om een standbeeld weg te halen van de generaal. Daarbij kwam het zaterdagochtend lokale tijd al tot geweld tussen voor- en tegenstanders.

Er werd geschreeuwd, gevochten en gegooid met onder meer flesjes. Bij die gevechten viel een aantal gewonden, vijf gewonden verkeren in kritieke toestand. Dat was reden voor de gouverneur van Virginia om de noodtoestand in de stad uit te roepen en groepsverbod in het park, dat werd ontruimd. In de stad was in groten getale oproerpolitie aanwezig.

President Trump heeft via Twitter op de gebeurtenissen gereageerd en later ook op een persconferentie. Daarin veroordeelde hij “het ongehoorde vertoon van haat, schijnheiligheid en geweld aan vele kanten.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!

Confederate flag

In april besloot de stad een standbeeld van Lee weg te halen uit het park. Dat leidde tot woede bij extreem-rechts, dat Lee als held beschouwt. Lee voerde in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) de afgescheiden zuidelijke staten aan in hun strijd tegen het noorden. De oorlog draaide voor een groot deel om de afschaffing van slavernij en vandaag de dag gebruikt extreem-rechts nog vaak symbolen uit die tijd van de zuidelijke Geconfedereerde Staten, zoals hun vlag.

Onze correspondent Guus Valk is in Charlottesville bij de demonstratie.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Zeg het niet gauw, maar het is griezelig hier, in Charlottesville.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Tegendemonstrant naast me krijgt pepperspray in de ogen https://t.co/Ot5ER0nnNT
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Straatbeeld in Charlottesville https://t.co/ICRumT0m0Y

Er werden tussen de twee- en zesduizend deelnemers aan het protest en een tegenprotest verwacht. De rally met de naam ‘Unite the Right’ is volgens het Southern Poverty Law Center “de grootste haatontmoeting van zijn soort in decennia in de VS”.

Vrijdag was er al een mars van enkele honderden mensen naar de University of Virginia. Demonstranten hielden fakkels vast en schreeuwden racistische leuzen: “Joden zullen ons niet vervangen” en “White lives matter”. Ook werd de nazigroet gebracht.