Niet eerder getoonde militaire dossiers over Mata Hari, vermeend spionne

Mata Hari in Wenen, 1907
Mata Hari in Wenen, 1907 Foto Fries Museum

Velen kennen de mythe van Mata Hari, de vermeende Friese spionne die tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 door de Fransen werd gefusilleerd op verdenking van hoogverraad. Maar weinigen weten wie Margaretha Geertruida Zelle, zoals Mata Hari in werkelijkheid heette, was. Het Fries Museum opent op 14 oktober, honderd jaar na haar dood, de – volgens het museum – grootste tentoonstelling ooit over Mata Hari. Met voor het eerst Franse militaire dossiers over de Friezin. Behalve transcripties van militaire verhoren en onderschepte telegrammen vertellen honderdvijftig plakboeken, brieven, foto’s en andere persoonlijke eigendommen het verhaal van Zelle. Over hoe het meisje uit Leeuwarden naar Nederlands-Indië vertrekt en in Parijs op 29-jarige leeftijd beroemd wordt als danseres. Over hoe ze tien jaar lang met haar schoonheid en sensuele dans de toeschouwers betovert en heel Europa doorreist. En natuurlijk over hoe ze in de Eerste Wereldoorlog in de problemen komt door haar affaires met militairen, die uiteindelijk haar lot zouden bezegelen. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Zelle wordt dat jaar op 15 oktober op 41-jarige leeftijd door een Frans vuurpeloton doodgeschoten in de bossen van Vincennes, nabij Parijs. (NRC)

Mata Hari: de mythe en het meisje’ van 14 oktober tot en met 2 april 2018 in het Fries Museum