Negen doden bij rellen in Nairobi

Ze vielen in een sloppenwijk waar de verliezende presidentskandidaat veel aanhang heeft. De Keniaanse oppositie erkent de uitslag van de verkiezing niet.

Een demonstrant in Mathare, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
Een demonstrant in Mathare, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Foto Ben Curtis/AP

In een sloppenwijk van Nairobi waar de verliezende presidentskandidaat van Kenia grote aanhang heeft, zijn bij rellen zeker negen mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP op basis van een dokter in het mortuarium waar de lichamen van de omgekomen mensen naartoe zijn gebracht.

Afgelopen dinsdag waren er presidentsverkiezingen in Kenia. Na een paar dagen bleek dat de zittende president Kenyatta de meeste stemmen had gekregen. De oppositie onder leiding van tegenkandidaat Raila Odinga erkent de uitslag echter niet. Volgens hen is er gefraudeerd. Ook braken er rellen uit, na het nieuws dat Kenyatta zeer waarschijnlijk gewonnen had.

Oppositie: honderd doden

Het geweld is de laatste dagen alleen maar verergerd. Het vindt plaats in Kisumu, een stad waar Odinga zeer populair is en in arme wijken van Nairobi. Demonstranten hebben er wegen geblokkeerd en brandende barricades geplaatst. De politie reageerde met traangas en kogels om de demonstranten te verjagen. Ook werd een karavaan met functionarissen van de oppositie met traangas beschoten.

Volgens de dokter in het mortuarium hadden de lichamen van de negen omgekomen Kenianen kogelwonden. Onbekend is wie er precies voor de doden verantwoordelijk is. “Het is wel duidelijk dat politie met scherp schiet,” zegt onze correspondent Koert Lindijer.

In totaal zijn er sinds vrijdag minstens twaalf doden gevallen, onder wie een negenjarig meisje. De politie erkent dat twee Kenianen door politiekogels zijn overleden. De oppositie claimt zelfs dat er meer dan honderd doden zijn gevallen zijn door geweld van de politie, maar voor dat aantal is geen bewijs. De Kenya National Commission on Human Rights heeft het over in totaal 24 doden, waarvan zeventien in Nairobi.

Tribaal

“De uitslag van de verkiezingen toont een tribaal gespleten natie”, schreef correspondent Koert Lindijer eerder.

“De Kikuyu’s en Kalenjins stemden als één blok op hun favoriete presidentskandidaat Kenyatta en zijn running mate William Ruto. De Luo’s en andere stammen op oppositiekandidaat Odinga. „De tirannie van de cijfers”, noemen analisten de numerieke omvang van de stammen zoals die iedere keer sinds de introductie van het meerpartijenstelsel in 1991 weer wordt gereflecteerd in de verkiezingsuitslag.”