Erdogan: relatie met Duitsland beter na verkiezingen

Volgens Erdogan stuurt Duitsland aan op slechte banden in een poging daar stemmen mee te winnen.

Een poster in Ankara met Erdogan, ter ere van het zestienjarig bestaan van zijn AK-partij.
Een poster in Ankara met Erdogan, ter ere van het zestienjarig bestaan van zijn AK-partij. Foto Adem Altan/AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht dat na de Bondsdagverkiezingen in Duitsland de dooi in zal zetten in de relatie tussen Turkije en Duitsland. Dat zei hij zaterdag in een tv-toespraak, meldt het Turkse Hurriyet Daily News.

Volgens Erdogan is het een verkiezingstactiek van bondskanselier Angela Merkel om de verhoudingen met Turkije op scherp te zetten. “Kritiek vanuit Europa heeft te maken met interne politiek,” zei Erdogan. “Frankrijk en Oostenrijk hebben dit eerder gedaan, we zien dat Duitsland hetzelfde doet. Ik denk dat de situatie na de verkiezingen zal verbeteren.” Duitsland kiest op 24 september een nieuwe Bondsdag.

Erdogan noemde Nederland niet. Nederland en Turkije kwamen vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in diplomatiek conflict, omdat Turkije in Nederland campagne wilde voeren voor een omstreden referendum over een grondwetswijziging. Een Turkse minister die ondanks een verbod in Rotterdam wilde speechen werd tot ongewenst vreemdeling verklaard. Turkije verweet Nederland toen ook uit politiek gewin de situatie te hebben laten escaleren.

Lees ook: Duits geduld met Turkije is nu echt op

Na de mislukte couppoging vorig jaar, heeft onder meer Duitsland de Turkse reactie fel bekritiseerd. Dat leidde tot spanningen tussen de twee landen. Duitsland trok zijn troepen terug van vliegbasis Incirlik. Dat gebeurde nadat Turkije Duitse parlementariërs weigerde toe te staan de basis te bezoeken. Turkije is kwaad omdat Turkse politici onder wie Erdogan is verboden toespraken te houden in Duitsland en omdat Duitsland weigert een aantal verdachten van de couppoging uit te leveren.

Recent scherpte Duitsland het reisadvies naar Turkije aan. Dat deed het omdat Turkije een Duitse mensenrechtenactivist en een Turks-Duitse journalist had opgepakt. Volgens Duitsland kan het de veiligheid van Duitse burgers in Turkije op dit moment niet garanderen.