Bolt beëindigt loopbaan met blessure

Als slotloper van Jamaica op de 4×100 meter estafette viel hij zo’n 50 meter voor de streep uit. Het was zijn laatste race.

Usain Bolt komt in de series over de streep.
Usain Bolt komt in de series over de streep. Foto Reuters

De carrière van de legendarische Jamaicaanse sprinter Usain Bolt (30) is op een vervelende manier ten einde gekomen. Op de 4×100 meter estafette van de WK atletiek in Londen liep hij als slotloper zo’n 50 meter voor de finish een blessure op. Op dat moment had Jamaica al een achterstand. Groot-Brittannië won het onderdeel in 37,48 seconden, voor de Verenigde Staten en Japan.

In totaal heeft Bolt elf keer goud gewonnen op een WK. Ook werd hij acht keer olympisch kampioen. Eerder dit WK werd Bolt onttroond op de individuele 100 meter. Hij werd derde achter Justin Gatlin en Christian Coleman.

De Nederlandse mannen haalden de finale niet, de vrouwen wel. Daarin konden ze echter geen indruk maken. Dafne Schippers, Jamile Samuel, Naomi Sedney en Tessa van Schagen werden laatste in de finale. De Verenigde Staten pakten de wereldtitel.

Primeur

Voor het eerst stond er een Nederlandse vrouw in de finale van de 100 meter horden. Nadine Visser, eigenlijk gespecialiseerd in de zevenkamp, werd zevende in een tijd van 12,83 seconden. De winst ging naar de Australische Sally Pearson in 12,59 seconden.

De Brit Mo Farah (34) beëindigde zijn carrière op de baan met een uitzonderlijke nederlaag. Op vier mondiale toernooien achter elkaar, waarvan twee WK’s en twee Olympische Spelen, wist Farah zowel de 5.000 als de 10.000 meter te winnen. In eigen land werd hij nu echter geklopt op de 5.000 meter, Farah werd tweede. De winst ging naar Muktar Edris uit Ethiopië. Eerder dit WK won Farah wel de 10.000 meter. Hij gaat zich nu richten op het lopen van marathons.