AzG schort reddingswerk Middellandse Zee op

De organisatie voelt zich bedreigd door de Libische kustwacht. Hulporganisaties zijn verantwoordelijk voor een derde van de geredde bootmigranten.

Prudence, het schip van AzG.
Prudence, het schip van AzG. Foto Carlo Hermann, AFP

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) vaart voorlopig niet met hun reddingsschip Prudence in de Middellandse Zee om bootmigranten te redden. Volgens AzG brengt de Libische kustwacht het personeel van de organisatie in gevaar.

In de afgelopen vier jaar hebben ruim 600.000 migranten succesvol in bootjes de oversteek gemaakt van Libië naar Italië. 13.000 migranten zijn echter tijdens de overtocht gestorven. Migranten worden vaak opgepikt door de Italiaanse kustwacht, maar in toenemende mate ook door hulporganisaties zoals AzG. Dit jaar zijn zij al verantwoordelijk voor een derde van de geredde migranten, in 2014 was dat nog minder dan 1 procent.

Italië en Libië bekritiseren de hulporganisaties. Ze zouden mensensmokkelaars juist in de kaart spelen door te patrouilleren voor de Libische kust, of er zelfs actief mee samenwerken. Italië wil dat de organisaties een gedragscode ondertekenen, maar AzG weigert dat.

‘Meer doden tot gevolg’

Libië heeft de boten verboden binnen een straal van honderden kilometers van de kust te komen, waar dat voorheen 11 nautische mijl was. Recent is de Italiaanse kustwacht begonnen samen met Libië voor de Libische kust te patrouilleren in de hoop bootmigranten te ontmoedigen de oversteek te maken. Die beslissing werd fel bekritiseerd door hulporganisaties.

Volgens AzG heeft Italië de organisatie gewaarschuwd voor problemen met de Libische kustwacht als ze de aanwijzingen negeren. Daarom acht AzG het op dit moment niet verantwoord rond te varen. Er varen overigens nog wel artsen van AzG mee op het schip van hulporganisatie SOS Mediterranee. AzG denkt dat er door de recente maatregelen meer doden gaan vallen en meer mensen vast komen te zitten in Libië.