Zoogdiertjes glijden in het dinotijdperk

In Beeld

Illustratie April I. Neander/UChicago

Meestal staan er dino’s op tekeningen van het leven van 160 miljoen jaar geleden. Hier zijn de reuzen nergens te bekennen, alleen een kolonie zoogdiertjes. Eén van de dieren is net uit een gingko-boom gesprongen en glijdt omlaag, als een vliegende eekhoorn. Hij is ook bijna even groot als zo’n modern knaagdier.

In het Jura-tijdperk gleden deze dieren genaamd Maiopatagium furculiferum tussen de bomen. Dit blijkt uit afdrukken van de vliezen die bewaard zijn op een fossiel. Het is gevonden door onderzoekers van de University of Chicago en het Natuurhistorisch Museum in Beijing, samen met een tweede glijder, genaamd Vilevolodon diplomylos. Ze lieten ze woensdag zien in Nature.

Deze zoogdieren behoorden tot de ‘haramiyiden’ die uitstierven lang voor de dino’s verdwenen. De afgelopen tien jaar zijn in de Tiaojishan-formatie in China veel goed geconserveerde fossielen gevonden. Ze laten zien dat deze primitieve zoogdieren al in de dinotijd tot allerlei vormen evolueerden.

    • Hester van Santen