Zeker 36 doden bij busongeluk China

De bus boorde zich in een muur in de provincie Shaanxi, in Centraal-China. Jaarlijks vallen er 260.000 doden in het Chinese verkeer.

Reddingswerkers bij de gecrashte bus, die uit de tunnel is gesleept.
Reddingswerkers bij de gecrashte bus, die uit de tunnel is gesleept. Foto AP

Bij een busongeluk in China zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en 13 gewond geraakt. De bus boorde zich in de muur van een tunnel op de snelweg in de provincie Shaanxi in Centraal-China, meldt persbureau AP op basis van Chinese staatsmedia.

Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Zeer waarschijnlijk waren er geen ander voertuigen betrokken bij het ongeluk. Het ongeluk gebeurde rond middernacht Chinese tijd. De bus, waar 51 passagiers in passen, was onderweg naar Luoyang, na te zijn vertrokken uit Chengdu in de provincie Sichuan.

Regelmatig zijn zulke bussen die zeer lange afstanden afleggen overvol, maar dat was nu niet het geval. Arbeidsmigranten en Chinezen met lage inkomens maken vaak gebruik van deze manier van vervoer.

Onder de doden zijn ook twee kinderen. Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Minister Guo Shengkun van Openbare Veiligheid heeft gezegd snel een onderzoek te starten naar het ongeluk.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vallen er jaarlijks 260.000 doden in het verkeer in China. De meestvoorkomende oorzaken zijn te snel rijden, een agressieve rijstijl en te weinig ruimte houden naar voorgangers, schrijft AP.