ZeilraceSkûtsjes strijden in Friesland

Foto Siese Veenstra/ANP

Dertien platbodems racen op het Sneekermeer tijdens de 72ste editie van het kampioenschap skûtsjesilen, deze en volgende week in Friesland. De skûtsjes proberen in elf wedstrijden zo min mogelijk punten te krijgen. De snelste zeilboot krijgt 0,9 punten, de volgende 2 punten en zo lopen de scores verder op. Skûtsjes (Fries voor ‘schuitje’) werden vanaf de achttiende eeuw gebouwd om turf, mest en andere lading door ondiepe wateren naar boerderijen te brengen. Met wedstrijden konden de schippers vroeger wat bijverdienen. De ‘Sintrale Kommisje Skûtsjesilen’ ziet streng toe op de authenticiteit van de schepen. Zo moeten de zeilen

volgens het reglement grijs- tot zwartbruin zijn en de fok bruin of (gebroken) wit. De skûtsje uit Joure werd afgelopen week uit de wedstrijd gezet omdat het ‘mastbeslag’ te hoog zou hangen. De schipper wilde het beslag niet aanpassen, omdat dit niet veilig zou zijn voor de bemanning.

    • Eppo König