Trumpblog

Tillerson lijkt afstand te nemen van Trump

Automatische verversing

Trump: Tillerson doe geen moeite met Noord-Korea

Wie heeft het in de Amerikaanse politiek voor het zeggen wanneer het gaat om het dossier Noord-Korea? De vraag is zeer actueel aangezien president Donald Trump op zondag twitterde dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zijn "tijd verdoet door te onderhandelen met Noord-Korea".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...Save your energy Rex, we'll do what has to be done!

Trump maakt het zijn minister enorm lastig, ook te zien in zijn benaming van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als "Little Rocket man", terwijl Tillerson kiest voor diplomatieke oplossing. Hij liet op zaterdag nog weten dat ze contact onderhouden met Noord-Korea. Volgens Tillerson is de situatie "oververhit".

Tillerson lijkt afstand te nemen van Trump

Minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken zegt dat president Trump "voor zichzelf" sprak met zijn reactie op het racistische geweld in Charlottesville en zijn uitlatingen over de Amerikaanse waarden.

In het programma 'Fox News Sunday' ontkende Tillerson dat het moeilijker is geworden om de VS in het buitenland te verdedigen, maar neemt hij impliciet wél afstand van Donald Trump:

"Ik denk niet dat er iemand twijfelt aan de waarden van het Amerikaanse volk, of aan de inzet van de Amerikaanse regering en de regeringsinstituten om die waarden te verdedigen", zei Tillerson tegen presentator Chris Wallace.

"En de waarden van de president?", vroeg Wallace.

"De president spreekt voor zichzelf, Chris", antwoordde Tillerson.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Opmerkelijke, nauwelijks verborgen kritiek van Rex Tillerson op Donald Trump: https://t.co/m0K9VF9n7j

Veel critici buiten maar ook binnen zijn eigen Republikeinse Partij nemen het Trump kwalijk dat hij na een uitgelopen protestmars in Charlottesville halfslachtig het geweld van neo-nazi's en de KKK veroordeelde.

Het is niet voor het eerst dat Tillerson laat doorschemeren geen groot fan te zijn van de manier waarop Trump zich in het openbaar uit. Zo zei hij tijdens een trip naar Australië en Nieuw-Zeeland:

"Ik ben niet betrokken bij hoe de president zijn tweets opstelt, wanneer hij tweet en wat hij tweet."

Ryan niet blij met gratieverlening

Paul Ryan vindt dat Donald Trump geen gratie had moeten verlenen aan Joe Arpaio (85), een sheriff uit Arizona die was veroordeeld voor etnisch profileren en het negeren van een gerechtelijk bevel. Dat zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zaterdag, meldt persbureau Reuters.

Gelijk nadat Trump zijn besluit bekendmaakte, kwam er van alle kanten kritiek, ook van Republikeinen zoals senator John McCain. Zij staan echter allemaal bekend als critici van Trump. Ryan is de facto de belangrijkste leider van de Republikeinen en laat zich niet vaak kritisch over Trump uit.

Ryan zegt in een verklaring:

"Wetshandhavers hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om de rechten van iedereen in de VS te respecteren. Niemand moet denken dat die verantwoordelijkheid minder wordt door deze gratieverlening."

De gratie van Arpaio is de eerste die Trump tijdens zijn presidentschap verleent. Arpaio werd vorig maand schuldig bevonden, in oktober zou hij zijn straf te horen krijgen.

The New York Times schrijft dat Trump al maanden geleden geïnformeerd heeft of de zaak tegen Arpaio niet compleet geschrapt kon worden. Dat deed hij in een gesprek met onder meer minister Session van Justitie.

Er werd Trump verteld dat de aanklachten niet zomaar ingetrokken konden worden. Daarop vroeg Trump welke andere opties er wel waren, waaronder het verlenen van gratie. Trump zou tevreden zijn geweest met het antwoord dat presidenten vrij ruim gratie kunnen verlenen.

Trump verleent omstreden ex-sheriff Arizona gratie

President Trump heeft vrijdag gratie verleend aan Joe Arpaio, de omstreden oud-sheriff in de staat Arizona. De 85-jarige Arpaio was door een federale rechter vorige maand veroordeeld voor het raciaal profileren van de Latijns-Amerikaanse bevolking bij patrouilles. Hij negeerde bovendien een gerechtelijk bevel.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am pleased to inform you that I have just granted a full Pardon to 85 year old American patriot Sheriff Joe Arpaio. He kept Arizona safe!

Volgens Trump is Arpaio "een waardige kandidaat" voor een presidentieel pardon. Het is de eerste keer dat Trump gratie verleent. Arpaio liet in een reactie aan AP weten dankbaar te zijn: "Ik waardeer wat de president heeft gedaan. Ik moet zeggen, pardon of geen pardon: ik zal hem steunen zolang als hij president is."

Lees ook: Sheriff Joe geeft zijn gevangenen bedorven rantsoen

Het besluit van Trump kan op veel kritiek rekenen van de Latijns-Amerikaanse bevolking en ook van politiek leiders in Arizona, zoals senator John McCain. Zij vinden dat het besluit blijk geeft van het steunen van racistische praktijken.

Arpaio werd begin jaren negentig al een nationale bekendheid door zijn harde optreden tegen illegale immigranten. De veteraan uit de Koreaanse Oorlog heeft Trump tijdens zijn presidentscampagne vanaf het begin gesteund.

Na Bannon nog een ultrarechtse adviseur weg uit het Witte Huis

Alweer vertrekt een adviseur van president Trump uit het Witte Huis. Sebastian Gorka, ultrarechtse adviseur van Trump en bondgenoot van de onlangs vertrokken Steve Bannon, legt zijn functie neer.

Volgens Gorka is hij zelf opgestapt, maar een Witte Huis-woordvoerder zegt in een verklaring: "Sebastian Gorka is niet opgestapt, maar ik kan bevestigen dat hij niet langer werkt in het Witte Huis." Gorka zou in de clinch liggen met Nationale Veiligheidsadviseur H.R. McMaster en zou bovendien ontevreden zijn geweest met Trumps besluit over Afghanistan. De president besloot deze week na overleg met McMaster en het Amerikaanse leger de troepenmacht in dat land uit te breiden.

Gorka, die net als Bannon uit de Breitbart-stal komt, werd door Trump benoemd tot zijn hoogste terrorisme-adviseur, maar bleef buiten de Nationale Veiligheidsraad. Hij stond bekend als een hardliner op het gebied van immigratie en terreurbestrijding. Hij noemde Noord-Korea een "Lilliputter-land".

Eerder werden ook Bannon, woordvoerder Sean Spicer en stafchef Reince Priebus door Trump aan de kant gezet.

VN roepen VS op om haatzaaien door extreem-rechts af te keuren

Een belangrijk orgaan van de Verenigde Naties roept de Verenigde Staten op om het haatzaaien door extreem-rechtse bewegingen in Charlottesville vorige week 'pertinent af te keuren'. In een oproep van woensdag noemt het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) het uitblijven van een reactie 'falen op het hoogste politieke niveau'. Dat meldt persbureau AP.

Hoewel president Trump in de oproep nergens bij naam genoemd wordt, stelt het CERD dat de politieke top van de Verenigde Staten gefaald heeft door het haatzaaien in Charlottesville door extreem-rechts niet stellig genoeg af te wijzen. Bij de rellen overleed een tegendemonstrant nadat zij opzettelijk aangereden werd door een auto.

In Amerikaanse media klonk afgelopen week veel kritiek op Trump omdat hij te laat en niet adequaat genoeg zou hebben gereageerd op het racistische geweld. Een dag na de rellen sprak Trump in een tweet zijn medeleven uit naar alle gewonden en de familie van het slachtoffer, de 32-jarige Heather Heyer.

Lees ook: ‘We slachten deze mensen af als het nodig is’

Vrijdag riep het CERD de Amerikaanse regering nog op om een onderzoek te starten naar aanleiding van rellen. Het CERD wil dat de Amerikaanse overheid onderzoekt of er mensenrechten geschonden zijn tijdens de demonstratie door neonazi's.

Mnuchin verdedigt reactie Trump op Charlottesville

De Amerikaanse minister Steve Mnuchin van Financiën, zelf joods, verdedigt de veelbekritiseerde reactie van Donald Trump op het geweld van neonazis's en andere racisten in Charlottesville. Het is volgens de New York Times de meest uitgesproken steun vanuit de regering tot nu toe.

"Hoewel ik nooit had kunnen denken dat ik mijzelf of de president op dit onderwerp zou moeten verdedigen, voel ik me genoodzaakt te laten weten dat de president op geen enkele manier denkt dat neonazi's en andere groepen die geweld aanwakkeren te vergelijken zijn met groepen die vreedzaam en volgens de wet demonstreren."

Mnuchin is een van de meest prominente joden in de regering van Trump en kwam met een verklaring via Twitter in reactie op een brief van meer dan driehonderd oud-studiegenoten van Yale die hem hadden opgeroepen op te stappen na de halfslachtige reactie van Trump op de gebeurtenissen van vorige week in Charlottesville.

Twitter avatar stevenmnuchin1 Steven Mnuchin My statement on #Charlottesville and #Yale classmate's inquiries. https://t.co/hN8JsCEqZb

Trump zei dat het geweld 'van meerdere kanten' kwam en veroordeelde in eerste instantie niet expliciet de KKK en neonazi's.

'Soms zijn demonstraties nodig'

Trump heeft zaterdag na een demonstratie in Boston, die was bedoeld als reactie op de gebeurtenissen in Charlottesville, de VS opgeroepen tot eenheid. Op Twitter complimenteerde hij de vele demonstranten en concludeerde dat protesten soms nodig zijn om een land bij elkaar te brengen:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I want to applaud the many protestors in Boston who are speaking out against bigotry and hate. Our country will soon come together as one!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Our great country has been divided for decades. Sometimes you need protest in order to heal, & we will heal, & be stronger than ever before!

27 arrestaties

In Boston kwamen ongeveer veertigduizend demonstranten bij elkaar om te protesteren tegen de gewelddadige extreem-rechtse demonstratie in Charlottesville. Bij dat protest reed een auto in op anti-fascistische tegendemonstranten. Daarbij viel een dode en tientallen gewonden.

De demonstratie in Boston verliep redelijk rustig. De veel kleinere groep conservatieve tegendemonstranten die een protest hielden voor de vrijheid van meningsuiting, maar die zich hadden gedistantieerd van extreem-rechtse sympathieën besloten dat kort te houden.

Foto Stephanie Keith / Reuters

Niettemin werd er wel met flessen en stenen gegooid door demonstranten naar elkaar. Er werden 27 aanhoudingen verricht, vooral wegens agressief gedrag jegens de politie. Politiecommissaris William Evans wilde daar niet te zwaar aan tillen.

"Er waren enkele confrontaties. Maar 99,9 procent van de mensen kwam hier met de juiste bedoelingen."

Topstrateeg Bannon weg uit Witte Huis

Steve Bannon vertrekt als topstrateeg van president Donald Trump. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bevestigd. Volgens een bron dicht bij het besluit kreeg Bannon de tijd om de eer aan zichzelf te houden "wetende dat hij gedwongen zou moeten worden".

Bannon werd eerder al uit de Nationale Veiligheidsraad gezet, een adviesorgaan over zaken als terrorisme en oorlog.

Lees ook: Steve Bannon weg als topstrateeg van Trump

Trump doekt raad van industriële leiders op

De raad van industriële leiders die president Trump van adviezen voorziet, wordt opgedoekt. Dat heeft Trump via Twitter laten weten:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Rather than putting pressure on the businesspeople of the Manufacturing Council & Strategy & Policy Forum, I am ending both. Thank you all!

De afgelopen dagen stapten meerdere leiders uit het adviesorgaan omdat zij van mening zijn dat Trump zich niet genoeg heeft uitgesproken tegen extreemrechts geweld naar aanleiding van de gebeurtenissen in Charlottesville.

De bestuursvoorzitters van chipfabrikant Intel, sportkledingfabrikant Under Armour en farmacieconcern Merck & Co stapten op. Woensdag trokken ook de bestuursvoorzitters van industrieconglomeraat 3M en voedingsmiddelenproducent Campbell Soup zich terug uit de American Manufacturing Council.

Trump zegt met het besluit "de druk op mensen uit het bedrijfsleven" weg te nemen.

Trump prijst 'wijs en weloverwogen besluit' Noord-Korea

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn woensdag weer ietwat tot bedaren gekomen. Nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dinsdag aangaf de acties van de Amerikanen nog even af te wachten alvorens met een aanval op het eiland Guam te komen, prees Donald Trump zijn Aziatische collega woensdag.

"Zeer wijs en weloverwogen", zo noemt de president het besluit van Kim. "Het alternatief zou zowel rampzalig als onacceptabel zijn geweest", liet hij woensdag weten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Kim Jong Un of North Korea made a very wise and well reasoned decision. The alternative would have been both catastrophic and unacceptable!

Het dreigen met een raketaanval op Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan, was een reactie van Noord-Korea op recente uitspraken van Trump. Die zei vorige week dat het land "hel en verdoemenis" te wachten zou staan "zoals de wereld nog niet eerder heeft meegemaakt" als Kim de VS zou blijven bedreigen. Trump hintte daarbij nadrukkelijk op de nucleaire optie, het inzetten van kernwapens.

Dinsdag liet Kim zich fotograferen met zijn legerleiding en een rapport over de uitvoering en mogelijke gevolgen van een luchtaanval op Guam. Op de achtergrond is een luchtfoto van een vliegbasis op Guam te zien. De Noord-Koreaanse leider waarschuwde nog wel dat een dergelijke aanval nog immer mogelijk is wanneer die “domme Yankees” blijven provoceren. Wel wil hij het "dwaze en domme gedragen van de VS nog even aankijken".

Trump herhaalt: 'beide partijen schuldig aan geweld in Charlottesville'

Donald Trump herhaalde dinsdag tijdens een persconferentie dat beide partijen schuldig zijn aan het geweld in Charlottesville dit weekend, aldus persbureau Reuters. Hij noemde de tegendemonstranten "zeer gewelddadig" en betitelde ze als "alt-left", als verwijzing naar de "alt-right-beweging".

"Alt-left kwam afstormen op alt-right".

Bovendien benadrukte hij dat niet "alle demonstranten nazi's" waren. "Sommigen kwamen demonstreren tegen de verwijdering van het standbeeld" van generaal Robert E. Lee. Hij vroeg zich bovendien hardop af of het standbeeld van George Washington ook zou moeten worden weggehaald "omdat hij een slavenhouder was".

Hij benadrukte ook dat de raciale verhoudingen in het land juist zijn verbeterd sinds zijn presidentschap. "Als we doorgaan met het creëren van banen, zal dit een positieve invloed hebben op de raciale verhoudingen".

Trump kwam onder vuur te liggen omdat hij zich niet duidelijk genoeg had uitgesproken tegen het extreemrechtse geweld. Vier topmannen verlieten om die reden de industrieraad van Trump, een adviesraad vol bestuursvoorzitters. De president zelf zei dat ze de raad hadden verlaten "uit schaamte". Deze mannen zouden hun werk "niet serieus nemen", aldus de president.

Lees ook: Extreem-rechts claimt morele zege na geweld Charlottesville

Ook Intel en Under Armour uit raad Trump

Foto Michael Reynolds/EPA

Topman van chipfabrikant Intel, Brian Krzanich, is ook opgestapt uit de industrieraad van president Donald Trump. Dat maakte Krzanich bekend via een blog maandagavond.

Hij is daarmee niet de eerste topman die Trump zijn raad verlaat. Eerder gaven de ceo's van sportkledingfabrikant Under Armour en farmacieconcern Merck & Co. ook al aan op te stappen bij de American Manufacturing Council, zoals de raad officieel heet. In Trumps industriële adviesraad zitten de bestuursvoorzitters van enkele tientallen grote Amerikaanse bedrijven.

Topman Ken Frazier van farmaciereus Merck vindt dat Trump zich niet duidelijk genoeg heeft uitgesproken tegen extreemrechts geweld naar aanleiding van de gebeurtenissen in Charlottesville. Hij vindt het de taak van politieke leiders om zonneklaar afstand te nemen van uitingen van haat en fanatisme die haaks staan op het Amerikaanse gelijkheidsideaal. Trump zei maandag dat het geweld van witte racisten kwam. Intel-baas Krzanich zegt dat hij "de leiders heeft aangespoord om extreem-rechts geweld te veroordelen, maar dat die vooral bezig zijn met het aanvallen van iedereen die het niet met hen eens is".

"De kracht van ons land ligt in zijn diversiteit en de bijdrages geleverd door mannen en vrouwen van verschillende religies, rassen, seksuele oriëntaties en politieke overtuigingen", aldus Frazier, die van Afro-Amerikaanse origine is, in een mededeling op Twitter.

Trump reageerde in een tweet meteen bijzonder vilein op Fraziers aankondiging. "Nu Ken Frazier ontslag heeft genomen, zal hij meer tijd hebben om de FRAUDULEUZE GENEESMIDDELENPRIJZEN TE VERLAGEN".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Now that Ken Frazier of Merck Pharma has resigned from President's Manufacturing Council,he will have more time to LOWER RIPOFF DRUG PRICES!

Frazier is niet de eerste ceo die uit het klankbord van het Witte Huis stapt. Voormalig Uber-ceo Travis Kalanick deed dat al in februari. Daarmee protesteerde hij tegen het immigratiebeleid van de Amerikaanse president. De ceo's van onder andere Tesla, Disney, General Electric en JPMorgan Chase volgden zijn voorbeeld toen Trump besloot om de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs terug te trekken.

Abe en Trump: raketlanceringen Noord-Korea topprioriteit

Japan en de Verenigde Staten gaan beide doen wat ze kunnen om de Noord-Koreaanse raketlanceringen een halt toe te roepen. Dat hebben de Japanse premier Shinzo Abe en president Trump maandagnacht telefonisch met elkaar besproken. Dat meldt Reuters. Abe noemde het een topprioriteit:

"Door de stevige partnerschap tussen Japan en de VS en samen met China, Rusland en de internationale gemeenschap hebben we afgesproken dat onze prioriteit is om ervoor te zorgen dat Noord-Korea geen nieuwe raketten lanceert."

Premier Abe prees ook de Amerikaanse inzet in de regio. Zo zouden de VS beloofd hebben om hun bondgenoten te beschermen nu de dreiging toeneemt vanuit Noord-Korea. Het Witte Huis bevestigde na het telefoongesprek dat het alles doet om de VS, Zuid-Korea en Japan te beschermen.

Trump veroordeelt extreem-rechts in persconferentie

President Donald Trump heeft maandag expliciet geweld van de neonazi's, witte racisten en de Ku Klux Klan veroordeeld. Dat deed de Republikein bij een persconferentie in Washington. Eerder lag Trump onder vuur omdat hij extreem-rechtse groepen niet expliciet wilde bekritiseren.

Trump zei dat "racisme het kwaad" is. Hij zei dat iedereen die geweld pleegt in de naam van intolerantie fout is en zal worden vervolgd. "Wat je huidskleur ook is, we salueren allemaal dezelfde vlag, we zijn allemaal onderhorig aan dezelfde wet en we zijn allen geschapen door dezelfde almachtige God", aldus de president.

Lees ook: Halfslachtige Trump gehekeld door eigen partij

Trump meldde verder dat het ministerie van Justitie een onderzoek is gestart naar de aanval met een auto in Charlottesville, waarbij een vrouw werd gedood. Het ministerie onderzoekt of er burgerrechten geschonden zijn. De dader, die na afloop werd gearresteerd, zou er racistische denkbeelden op nahouden.

Trump begon zijn persconferentie met op te merken dat hij in Washington is om te praten over economische hervormingen en nieuwe handelsverdragen. "Er zijn 1 miljoen nieuwe banen gecreëerd sinds mijn inauguratie", aldus het staatshoofd. Ook merkte hij op dat beurzen records breken en de werkloosheid gedaald is onder zijn presidentschap.

Lees ook: Na Charlottesville gaat de strijd online door

Even voor het begin van de persconferentie werd het geweld in Charlottesville veroordeeld door de Verenigde Naties. De organisatie sprak zich expliciet uit tegen "racisme, xenofobie en discriminatie."

Burgemeester Charlottesville ziet 'rechte lijn' van Trumps campagne naar racistisch geweld

De burgemeester van Charlottesville vindt dat president Trump een sociaal klimaat heeft gecreëerd waarin racisten en neonazi's vinden dat hun denkbeelden maatschappelijk geaccepteerd zijn. Michael Signer zei zondag tegenover CBS-programma Face the Nation dat hij een 'rechte lijn' ziet van de campagne van Trump naar het geweld in Charlottesville, dat zaterdag aan één iemand het leven kostte.

Signer zei dat Trump eens een keer goed in de spiegel zou moeten kijken. Verder zei de burgemeester dat Charlottesville in rouw is en dat hij niet wil dat de tragedie te veel over de president gaat.

Burgemeester Signer had tevens kritiek op de speech die Trump zaterdag gaf, waarin hij het geweld veroordeelde en opriep tot eenheid. De president noemde hierbij extreem-rechtse groepen niet expliciet als de boosdoeners. Op zondag liet het Witte Huis bij monde van een woordvoerder weten dat Trump geweld van die organisaties wel degelijk veroordeelt.

Publiekelijk heeft Trump zelf neonazi-bewegingen nog steeds niet aangevallen. De president is populair binnen veel van deze organisaties, omdat zij in Trump iemand zien die zich hard maakt tegen immigranten, moslims en andere niet-witte minderheden.

Herverkiezingscampagne Trump zendt eerste video uit

Het herverkiezingscampagneteam van president Trump heeft zondag voor het eerst promotievideo laten uitzenden. In het dertig seconden durende filmpje worden Democraten en de media bekritiseerd, terwijl geprezen wordt wat Trump in zijn eerste zeven maanden als staatshoofd heeft bereikt.

De video draagt de titel 'Laat president Trump zijn werk doen' en stelt dat dankzij Trump een miljoen banen zijn gecreëerd en de beurzen record na record breken. Ruwweg de helft van de video gaat over de "vijanden van de president". Het filmpje bevat beelden die eerder te zien waren in een promotievideo van America First Policies, een politieke organisatie die Trump steunt.

Trump stelde zich herkiesbaar op de dag dat hij werd beëdigd als president. Zoals veel van Trumps besluiten en uitspraken is dit ongebruikelijk voor een Amerikaans president. Meestal wachten staatshoofden tot minstens de helft van hun eerste termijn erop zit eer zij zich opnieuw verkiesbaar stellen.

Witte Huis: Trump veroordeelt ook neonazi's

President Donald Trumps veroordeling van het geweld in Charlottesville op zaterdag geldt ook voor neonazi's, witte racisten en leden van de Ku Klux Klan. Dat meldt het Witte Huis zondag. Eerder was er nog kritiek dat Trump de extreem-rechtse demonstranten niet expliciet wilde veroordelen.

Trump is populair binnen veel extreem-rechtse bewegingen, waaronder het zogeheten alt-right. Hij ontving tijdens zijn campagne steunbetuigingen van meerdere neonazi's en leden van de Ku Klux Klan. Het staatshoofd heeft dergelijke groepen nooit openlijk gesteund, maar weigert de bewegingen doorgaans te veroordelen.

Bij de "Unite the Right"-protesten kwam een vrouw om het leven toen een auto op een menigte mensen inreed. Het slachtoffer werd zondag geïdentificeerd als de 32-jarige Heather Heyer. De dader werd eerder op de dag gezien met een schild waarop het logo te zien is van de wit-nationalistische groep Vanguard America.

'Confrontatie met Noord-Korea is niet aanstaande'

Een militaire confrontatie van de Verenigde Staten met Noord-Korea is niet aanstaande. Dat hebben CIA-directeur Mike Pompeo en Nationaal Veiligheidsadviseur H.R. McMaster zondag gezegd in twee afzonderlijke interviews. De afgelopen week dreigden Trump en Kim Jong-un elkaar met aanvallen.

Twitter avatar FoxNewsSunday FoxNewsSunday Dir Pompeo on chances US reacts to #NoKo threat w/ active force: Nothing imminent today but it’s a threat & admin will treat it as such.

Pompeo zei op Fox News dat er "vandaag niets op het punt van uitbreken" staat. Wel merkte het CIA-hoofd op dat Noord-Koreaanse ontwikkelingen van raketten met kernkoppen die het Amerikaanse vasteland kunnen raken "een zeer serieuze bedreiging" is die "als zodanig door de [Amerikaanse] regering behandeld zal worden."

McMaster liet zich tegenover ABC News uit in soortgelijke bewoordingen. Hij zei dat de VS "niet dichter bij een oorlog zijn dan we een week geleden waren." Wel zei McMaster dat een oorlogsdreiging tussen beide landen wel dichterbij is dan tien jaar geleden.

Afgelopen week dreigde Kim Jong-un met een reeks raketlanceringen richting het Amerikaanse eiland Guam, gelegen in de Stille Zuidzee. Trump dreigde Noord-Korea met "vuur en woede, zoals ze nog niet eerder gezien hadden". Zaterdag riepen Trump en de Chinese president Xi Jinping Pyongyang op haar provocatieve gedrag te staken.

'Geweld in Charlottesville is terrorisme'

Het geweld dat zaterdag uitbrak bij een extreem-rechts protest "voldoet aan de definitie van terrorisme". Dat zei Nationaal Veiligheidsadviseur H.R. McMaster zondag in het ABC-programma This Week. Bij de demonstratie reed een auto in op een menigte, waarbij een persoon stierf en meerdere anderen gewond raakten.

"Iedere keer dat je personen aanvalt met het doel om angst aan te jagen, is er sprake van terrorisme", aldus McMaster. De bewindsman sprak van een "misdaad tegen Amerikanen" en zei dat de haat en vooroordelen die het geweld dreven moeten worden uitgeroeid in de Verenigde Staten.

Lees ook: Extreem-rechts claimt morele zege na geweld Charlottesville

Na de protesten reageerde president Trump in meerdere tweets op het geweld. Hij veroordeelde daarbij niet expliciet neonazistische en extreem-rechtse demonstranten, wat het staatshoofd op veel kritiek kwam te staan.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!

Presidentsdochter Ivanka Trump zei dat er "geen plek moet zijn voor racisme, wit-suprematisme en neonazisme in onze maatschappij". Ivanka Trump is adviseur van haar vader in het Witte Huis.

Twitter avatar IvankaTrump Ivanka Trump 1:2 There should be no place in society for racism, white supremacy and neo-nazis.

Trump belt met Xi over Noord-Korea

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag gebeld met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping over de situatie in Noord-Korea. Volgens het Witte Huis hebben beide presidenten beloofd zich in te zetten om het Koreaanse schiereiland te ontdoen van kernwapens en om de situatie te deëscaleren. Ze waren het erover eens dat Noord-Korea moet stoppen met provocerend gedrag, meldt Reuters.

Volgens Chinese staatsmedia riep de Chinese president beide partijen op tot kalmte, zoals hij vaker heeft gedaan sinds de spanningen tussen de VS en Noord-Korea weer zijn opgelopen.

"Alle partijen moeten afzien van woorden en daden die de spanningen op het Koreaanse schiereiland doen toenemen."

De VN-Veiligheidsraad legde vorige week nieuwe economische sancties op aan Noord-Korea. Sindsdien is de woordenstrijd tussen de VS en Noord-Korea geëscaleerd. Trump dreigde Noord-Korea "met vuur en woede".

"Heel, heel nerveus"

Vervolgens beschuldigde Noord-Korea Trump ervan het Koreaanse schiereiland naar de rand van een nucleaire oorlog te sturen. Het communistische land werkt zelf aan een plan om raketten af te vuren in de richting van het eiland Guam in de Grote Oceaan, Amerikaans grondgebied.

Donderdag zei Trump dat Noord-Korea "heel, heel nerveus" zou moeten worden en dat zijn eerdere harde taal tegen Noord-Korea misschien niet hard genoeg was.

VS en Noord-Korea hebben ondanks oorlogzuchtige taal diplomatiek contact

De Verenigde Staten en Noord-Korea mogen dan oorlogzuchtige taalgebruik bezigen, op de achtergrond zijn de landen de afgelopen maanden bezig geweest met diplomatieke pogingen om Amerikanen die in Noord-Korea gevangenzitten vrij te krijgen en de verslechterde relatie te verbeteren, meldt AP.

De Zuid-Koreaanse gezant voor de VS Joseph Yun voert al maanden gesprekken met Pak Song-il, een Noord-Koreaanse diplomaat bij de Verenigde Naties. Yun is daarmee de enige VS-diplomaat die rechtstreeks in contact staat met een Noord-Koreaanse collega.

Bronnen dicht bij de onderhandelingen beweren dat de langlopende gesprekken kunnen bijdragen aan meer constructieve afspraken over onder meer het nucleaire arsenaal van Noord-Korea. Op dit moment maakt de verhitte discussie tussen Donald Trump en Kim Jong-un dergelijke stappen nog onmogelijk.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gaf eerder aan open te staan voor onderhandelingen met Noord-Korea. Hiertoe is het stoppen met rakettesten door dat land noodzakelijk.

Rusland diep bezorgd over crisis rond Noord-Korea

Rusland is diep bezorgd over de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, zegt minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken op de Russische staatstelevisie:

"Helaas begint de retoriek in Washington en Pyongyang over de top te raken."

Toch zegt Lavrov nog steeds te hopen en te verwachten dat het gezond verstand zal overwinnen. Hij stelt dat de kant die 'sterker en slimmer' is de eerste stap moet zetten om de crisis te bezweren.

Lavrov roept de VS en Noord-Korea op zich achter een plan van Rusland en China te scharen voor een oplossing van de crisis. Noord-Korea moet volgens dat plan zijn rakettesten bevriezen en de VS en Zuid-Korea zouden moeten stoppen met grote militaire oefeningen.

"Als deze dubbele bevriezing uiteindelijk plaatsvindt, dan kunnen we vanaf het begin beginnen, en een papier ondertekenen dat het respect voor de soevereiniteit van alle betrokken partijen, met inbegrip van Noord-Korea, zal onderstrepen."

Die oproep lijkt aan dovemansoren gericht, want op vrijwel hetzelfde moment dat Lavrov sprak op de Russische staatstelevisie maakte het Pentagon bekend dat een jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening van de VS met Zuid-Korea zoals gepland op 21 augustus begint.

Donald Trump ontving Lavrov op 10 mei 2017 in het Witte Huis. Foto: Russische ministerie van Buitenlandse zaken/EPA

‘Militaire oplossingen voor Noord-Korea volledig gereed’

Donald Trump gaat bij het wakker worden weer direct fel tekeer tegen Noord-Korea: "Militaire oplossingen zijn nu volledig gereed, vergrendeld en geladen, mocht Noord-Korea onverstandig handelen. Hopelijk zal Kim Jong-un een ander pad vinden!", tweet hij vrijdagmorgen Amerikaanse tijd:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!

Donderdag zei Trump al dat Noord-Korea "heel, heel nerveus" zou moeten worden en dat zijn eerdere harde taal tegen Noord-Korea misschien niet hard genoeg was.

Noord-Korea beschuldigt Trump ervan het Koreaanse schiereiland naar de rand van een nucleaire oorlog te sturen. Het communistische land werkt zelf aan een plan om raketten af te vuren in de richting van het eiland Guam in de Grote Oceaan, Amerikaans grondgebied.

De autoriteiten op Guam hebben de bewoners van het eiland volgens de BBC vrijdag ook tips gegeven over wat te doen bij een raketaanval. Zo wordt bijvoorbeeld aangeraden niet naar de flitsen of de vuurbal te kijken, omdat je daar blind van kan worden.

"Ga plat op de grond liggen en bedek je hoofd. Als de explosie wat verder weg is kan het 30 seconden of meer duren tot de schokgolf."

Welkom..

in een nieuw Trumpblog. Lees hier het oude terug:

Lees ook: Trump: ‘Militaire oplossingen voor Noord-Korea volledig gereed’