Vechtpartij in gevangenis Mexico, negen doden

Volgens autoriteiten gingen twee rivaliserende groepen gevangenen elkaar te lijf met messen, stokken en stenen.

Archiefbeelden van een eerdere gevechten in de gevangenis van Reynosa. Foto Marco Esquivel/EPA

Bij een massale vechtpartij in een Mexicaanse gevangenis zijn zeker negen gedetineerden omgekomen, elf raakten gewond. Dat meldt AP. De vechtpartij vond donderdag plaats in een gevangenis in het noorden van Mexico, in de grensplaats Reynosa.

De lokale autoriteiten melden dat de gevangenen gewapend waren met messen, stokken en stenen. Twee rivaliserende groepen gevangenen gingen elkaar te lijf tijdens het bezoekuur. Op twee plekken in de gevangenis braken tegelijkertijd gevechten uit. Tientallen bezoekers werden in veiligheid gebracht. Gevangenisbewaarders hebben schoten gelost om de situatie onder controle te krijgen.

Volgens regionale veiligheidsdiensten zou er een strijd om de macht binnen de gevangenis gaande zijn. De rivaliserende groepen zijn facties binnen een kartel. Dit soort incidenten komen vaker voor in Mexicaanse gevangenissen. Leden van drugsbendes hebben vaak verregaande macht.

Zo ontsnapte in 2010 een groep van 149 gevangen uit een Mexicaanse gevangenis in Nuevo Laredo bij de grens met de Amerikaanse staat Texas. De gevangenen vertrokken via de hoofdingang, wat duidt op betrokkenheid van cipiers, zei een bron destijds bij de politie die om veiligheidsredenen anoniem wilde blijven. De meeste gevangenen zaten vast voor drugsdelicten. Een maand later ontsnapten 85 gevangenen, ook voornamelijk leden van drugsbendes, in de grensstad Reynosa, door over het hek van de gevangenis te klimmen.

    • Bas Tooms