Trump wil verslaving bestrijden

Drugs in de VS

President Trump luidt de alarmbel over de verslaving aan opiaten in grote delen van de VS. Concrete plannen zijn er nog niet.

De 22-jarige heroïneverslaafde Mike, gebruikt sinds zijn dertiende opiaten. Foto Spencer Platt/ AFP

De Amerikaanse president Trump heeft de wijdverspreide verslaving aan opiaten in de VS donderdag tot een nationale ramp bestempeld. Door die status zou meer geld voor afkickprogramma’s en hulp aan verslaafden beschikbaar kunnen komen, en kan de regering sneller ingrijpen.

Op een persconferentie in New Jersey noemde Trump „de drugsepidemie” in zijn land „een nationale ramp”. „Ik noem het dat nu ook officieel van nu af aan. Het is een serieus probleem met een omvang die we nog nooit eerder hebben gezien.”

Vorige week raadde de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, Trump nog aan om de noodtoestand uit te roepen over de omvang van het drugsprobleem. Het drugsgebruik in de VS loopt steeds meer uit de hand. Dagelijks overlijden meer dan honderd mensen aan een overdosis. Vorig jaar overleden tussen de 59.000 en 65.000 Amerikanen aan een overdosis. In 2015 waren dat er 52.000.

De noodtoestand wordt normaal gesproken alleen uitgeroepen bij kortdurende crisissen, zoals bijvoorbeeld een orkaan of een virusuitbraak.

Het is nog niet duidelijk wat de verklaring van Trump concreet betekent voor de aanpak van het drugsprobleem dat van structurele aard is. Ook Trump wees erop dat bestrijding een kwestie van lange adem is. „We gaan hier veel tijd, geld en energie in steken. Dit is niet alleen een probleem van de VS, maar een wereldwijd probleem”, zei hi.

In totaal zijn twee miljoen Amerikanen verslaafd aan pijnstillers, nog een half miljoen aan heroïne of sterkere synthetische opiaten als fentanyl en carfentanil. Sinds 1999 is het aantal doden door overdoses in de VS verviervoudigd. Amerikanen onder de vijftig sterven nu vaker aan een overdosis dan in het verkeer. Vooral de Midwest van Amerika, Ohio, West-Virginia en Kentucky worden zwaar getroffen door de opiatenepidemie.

    • Wim Brummelman