Trump sluit militair ingrijpen in Venezuela niet uit

Donald Trump ziet militair ingrijpen in Venezuela als een van de opties om een politieke crisis in dat land te bezweren.

Venezuelanen protesteren in Caracas (10 augustus 2017).
Venezuelanen protesteren in Caracas (10 augustus 2017). Foto Miguel Gutierrez/EPA

President Donald Trump heeft vrijdag gezegd dat hij militair ingrijpen in Venezuela niet uitsluit. Op zijn golfclub in New Jersey zei hij dat de Verenigde Staten veel opties hebben voor Venezuela en dat een militaire operatie zeker iets is waarvoor hij zou kunnen kiezen om een politieke crisis in dat land te bezweren. “Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan”, zei de Amerikaanse president, aldus Reuters.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert al ruim anderhalf jaar in een politieke, economische crisis en ook humanitaire crisis. De situatie in het Zuid-Amerikaanse land wordt met de dag nijpender. Demonstraties tegen het autoritaire regime van president Nicolás Maduro worden steeds heftiger.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Beelden van Trump die opeens dreigt met oorlog in Venezuela. Let op: hij zegt het zomaar, het werd niet gevraagd. https://t.co/Y0So5h7kJF

Het oproer tegen de Venezolaanse regering duurt nu al ruim vier maanden. Ten minste 125 mensen overleden als gevolg van de onlusten, bijna 2.000 raakten gewond. Volgens de Verenigde Naties gebruiken Venezolaanse veiligheidsdiensten stelselmatig buitensporig geweld tegen demonstranten in het land. Daarnaast zouden er sindsdien meer dan 5.000 demonstranten onterecht zijn opgesloten.

Krankzinnigheid en extremisme

De Venezolaanse minister van Defensie noemde Trumps opmerking een “daad van krankzinnigheid” en betichtte Trump van vergaand extremisme. De minister van Communicatie spreekt van het grootste dreigement dat ooit is geuit tegen het land, aldus AP. De uitspraken van Trump komen aan de vooravond van een bezoek van zijn vicepresident Pence aan Zuid-Amerikaanse landen. Daar zal de kwestie Venezuela zeker ter sprake komen. Verwacht wordt dat Pence de landen zal oproepen om gezamenlijk de druk op te voeren op president Maduro.

President Maduro riep onlangs een grondwetgevende vergadering in het leven, naar eigen zeggen om de politieke patstelling in het land te doorbreken. Die stembusgang resulteerde in een lage opkomst, gewonden en bloedige protesten. De bedoeling is dat deze Asamblea Nacional Constituyente de grondwet herschrijft en meer macht krijgt dan het bestaande gekozen parlement, waar de oppositie de macht heeft.

Lees ook: Venezuela stevent af op dictatuur

De oppositie in Venezuela is daarmee feitelijk buitenspel gezet door president Maduro. Zowel de oppositie als een almaar groeiend aantal buitenlandse regeringen weigeren de grondwetgevende vergadering te erkennen. Onder meer de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Canada, Mexico en Argentinië lieten weten de nieuwgekozen grondwetgevende vergadering niet te zullen erkennen. In de slotverklaring veroordelen zeventien Amerikaanse landen deze “verstoring van de democratische orde” in Venezuela. Verder werd de Venezolaanse president Nicolás Marudo opgeroepen politieke gevangenen vrij te laten.

Sancties

De regering-Trump breidde eerder de sancties tegen Venezuela uit door de tegoeden van nog acht Venezolanen te bevriezen. Onder hen de broer van oud-president Hugo Chávez en een vooraanstaand adviseur van de huidige machthebber Maduro. Deze groep zou mee hebben geholpen aan “de ondermijning van het democratische proces in Venezuela”. Ze mogen ook de VS niet meer in en Amerikanen is verboden nog zaken met hen te doen.

Deze sancties treffen niet de olie-industrie, al houden de Amerikanen deze optie nadrukkelijk open. Venezuela, dat de grootste bewezen voorraden ter wereld heeft, is voor zijn buitenlandse valuta voor 95 procent afhankelijk van de olie-export. De VS is een van de belangrijkste afnemers.

VS en Venezuela

De VS is altijd fel gekant geweest tegen de linkse Maduro en diens voorganger Hugo Chávez; in 2002 steunde het land een staatsgreep door oppositieleden die uiteindelijk mislukte. Daarvoor grepen de VS een aantal keer militair in in Zuid-Amerikaanse landen. Zo maakten Amerikaanse troepen in 1989 een eind aan de militaire dictatuur van generaal Noriega in Panama.