Speelgoed

Britse topman Padda van Lego na acht maanden al weer vervangen

Speelgoedfabrikant Lego heeft donderdag onverwacht zijn topman Bali Padda vervangen, die nog maar acht maanden de leiding had over het bedrijf.

De 61-jarige Brit van Indiase afkomst zou, gezien zijn leeftijd, slechts een tijdelijke topman zijn, zei president-commissaris Jørgen Vig Knudstorp donderdag in een verklaring. Maar de zoektocht naar een opvolger ging ook „sneller dan verwacht”. Padda wordt opgevolgd door de 51-jarige Niels Christiansen, die de afgelopen jaren het Deense technologiebedrijf Danfoss leidde.

Waar de totale speelgoedmarkt kromp in de jaren na de financiële crisis, groeide Lego tegen die trend in, onder leiding van toenmalig topman Knudstorp, die nu president-commissaris is. Lego had succes door met apps en videogames in te spelen op filmhits als Star Wars en Harry Potter. Recent vlakte de omzetgroei af, van 25 procent in 2015 naar 6 procent vorig jaar. De totale omzet was toen 5,1 miljard euro.

Bali Padda was de eerste niet-Deen die de leiding had over Lego. De Deense nationaliteit was geen voorwaarde voor zijn opvolger, zei Knudstorp. Wel zei hij dat Christiansen „sterke wortels heeft in de Deense waarden, waar je autoriteit hebt omdat je een competente, geloofwaardige en authentieke leider bent, niet omdat je een baas bent die aan het uiteinde van de tafel zit en dikke sigaren rookt”. (Reuters)