SP blijft linkse president van Venezuela steunen ondanks dreigende dictatuur

Het kwam niet helemaal als een verrassing, de reactie van SP-Kamerlid Sadet Karabulut op de escalerende situatie in Venezuela. Waar de internationale gemeenschap zich met de dag kritischer uitlaat over de pogingen van het socialistische regime om de democratie te ondermijnen, koos Karabulut een vertrouwde SP-koers: de partij neemt geen afstand van de autoritaire Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Het Latijns-Amerikaanse land installeerde vorige week een omstreden ‘Grondwetgevende Vergadering’ die door de VS, de EU en twaalf landen in de regio niet wordt erkend. „In plaats van te de-escaleren, wordt er olie op het vuur gegooid en over sancties gepraat”, zei Karabulut tegen Trouw. Het leverde de SP-woordvoerder buitenlandse zaken vooral op sociale media forse kritiek op.

De ‘vergadering’ heeft tot doel de grondwet te herschrijven. Gedurende dat proces, dat twee jaar kan duren, hebben de leden van de vergadering de absolute macht. Daarmee kunnen zij het democratisch gekozen parlement – dat in meerderheid in handen is van de oppositie – overstemmen. Internationale waarnemers waarschuwen dat een dictatuur in Venezuela onafwendbaar is.

Karabulut ziet iets anders: „ Ik zie vooralsnog niet dat Maduro de vergadering gebruikt om het parlement buiten werking te stellen.”

Het tekent de vaste steun van de SP ten aanzien van linkse leiders, met name in Latijns-Amerika. Dat Venezuela volgens een deze week gepubliceerde inschatting van de VN op grote schaal mensenrechten schendt, doet daar voor de socialisten niet aan af.

De SP is niet de enige socialistische partij in Europa die Maduro blijft steunen. In Spanje is de uiterst-linkse protestpartij Podemos een verdediger van het Venezolaanse regime. Ook de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn, die eerder door Maduro zelf al een „grote vriend van Venezuela” werd genoemd, nam maandag geen afstand van de president.

    • Floor Boon