Schikking

SBM Offshore krijgt meer geld van verzekeraars

Maritiem dienstverlener SBM Offshore kan bij een mislukt project toch nog een meevaller melden. Het Schiedamse beursfonds krijgt 281 miljoen dollar uitgekeerd van een groep verzekeraars voor de afwikkeling van het zogeheten Yme-project in Noorwegen. Deze schikking valt 34 miljoen dollar hoger uit dan in juli werd gemeld. SBM legde eerder een claim van 1,3 miljard dollar voor het project neer bij verschillende verzekeraars. Met driekwart van die verzekeraars is nu geschikt, tegen de overige verzekeraars staat eind 2018 een rechtszaak gepland.

Het Yme-olieopslagproject zorgt al bijna tien jaar voor problemen bij SBM Offshore. Het project heeft nooit olie opgeleverd, waarna het bedrijf in conflict raakte met zijn klant Talisman, die later in handen kwam van het Spaanse Repsol. Om onder het contract met Talisman uit te komen, betaalde SBM in 2013 470 miljoen dollar. Het bedrijf schreef op het project meer dan 1 miljard dollar af en was genoodzaakt extra aandelen uit te geven. Eerder deze week publiceerde SBM halfjaarcijfers die gunstig op de beurs ontvangen werden, vooral door een iets positievere winstverwachting. Vrijdag noteerde het aandeel bijna 2 procent lager dan de slotkoers van donderdag. (NRC)