Reisgids voor de ongewenste toerist

Massatoerisme Een aantal Europese steden is immens populair bij de funzoekende en bierdrinkende toerist. Meer dan hen lief is.

Foto Imageselect

In heel Europa zuchten steden onder een ongekende toeloop van toeristen. In Barcelona werd onlangs een bus bestormd. In Amsterdam wordt gesproken over een Airbnb-verbod. En overal hebben ze vooral last van dezelfde bezoekers, waarvan de Britten het symbool zijn geworden: jonge zuipers en blowers die in grote groepen neerstrijken, zichzelf zo snel mogelijk buiten bewustzijn brengen en wankelend of kruipend door steeds dezelfde straten gaan.

Deze groep zoekt vooral goedkoop bier, drugs, fastfood, Nutella en bierfietsen. En hoewel er dus veel kritiek uit deze steden opklinkt, zie je ook hoe ondernemers zich instellen op deze doelgroep, en hoe het plat vermaak op internet volop wordt aangeprezen. Wie dat op een rijtje zet, komt tot tien topbestemmingen. Die staan hier opgesomd met – in stijl – de belangrijkste voorzieningen voor de ongewenste toerist.

Over dit artikel

Deze top 10 is gebaseerd op een inventarisatie van bestemmingen op Britse sites voor feestvakanties. Voor elke stad zijn trekpleisters als shotjesbars, pub crawls en fietsverhuurbedrijven geteld op recensiesite Foursquare. Ook de verhouding tussen hotels en goedkope hostels is meegenomen. Deze cijfers zijn op onwetenschappelijke wijze opgeteld om een ‘funfactor’ te bepalen en zo de meest populaire bestemming voor de zuiptoerist te vinden.