Opinie

Oproep aan alle vrouwen: ga ook wildplassen

Niemand kijkt op of om van een wildplassende man. Maar van vrouwen wordt het niet geaccepteerd. Die moeten in de rij. Onrechtvaardig, vinden en .

Dixi's op het Duitse festival Rock am Ring. Foto Ronald Wittek / EPA

Het festivalseizoen is begonnen en wij zijn bij Rock Werchter in België. De eerste ochtend worden we gewekt door een volle blaas. Bij de Dixi’s aangekomen lopen we tegen een gigantische rij aan. Hoewel de urinoirs vrij zijn, staan er ook mannen in de rij. Ineens valt het ons op hoeveel urinoirs er zijn: 128, tegenover 30 Dixi’s. Waarom in vredesnaam zoveel urinoirs die alléén door mannen te gebruiken zijn, terwijl de rij voor de Dixi’s voor de helft uit mannen bestaat? Op het festivalterrein hetzelfde verhaal. De urinoirs zijn sterk oververtegenwoordigd en op veel plaatsen bevinden zich plaspalen. Desondanks staan naast de eettentjes acht man op een rij tegen het hek aan te plassen.

Terugdenkend aan de lange rij bij de Dixi’s vragen wij ons af waarom mannen, ondanks de grote hoeveelheid beschikbare urinoirs, wildplassen terwijl vrouwen in de rij gaan staan voor een vieze wc. En waarom vinden we dat de normaalste zaak van de wereld?

Het probleem van wildplassende mannen beperkt zich niet tot festivals. Hebben de grote steden zoals Amsterdam niet geïnvesteerd in futuristische plaspalen die automatisch uit de grond komen? En alsnog moeten de gevels van gebouwen worden behandeld met speciale verf tegen erosie door wildplassen. Ondertussen moeten vrouwen bij een café in de rij staan, waar ze ook nog eens moeten betalen of een consumptie moeten aanschaffen, om vervolgens op een vies toilet te mogen plaatsnemen. Blijkbaar wordt wildplassen door mannen beloond met extra voorzieningen. Is wellicht het gebrek aan voorzieningen voor vrouwen te wijten aan het feit dat ervan uitgegaan wordt dat vrouwen toch niet wildplassen? Waarom doen ze dat eigenlijk niet?

Is de nood na een avondje stappen hoog?
Ga in de goot!

Als wij onze omgeving deze vraag voorleggen is de eerste reactie dat je bij vrouwen „zo veel ziet”. Een krom argument, want in tegenstelling tot bij vrouwen bevindt zich bij mannen het geslachtsdeel uitwendig, iets wat hen er niet van weerhoudt het uit de broek te halen. Een ander argument is dat vrouwen altijd wc-papier nodig hebben. Maar als mannen de laatste druppels kunnen afwiebelen, kunnen vrouwen dat toch ook? Voor vrouwen heeft wildplassen juist vóórdelen. Ten eerste is het hygiënischer: je komt niet in aanraking met een vieze toiletbril. Ten tweede is het gezonder, omdat uit onderzoek blijkt dat hangend plassen, in de poging aanraking met een vieze bril te voorkomen, een verhoogde kans op urineweginfecties geeft. En voor degene die het hurken geen gedoe vindt is er de plastuit. Wel loopt iedere wildplasser het risico op een boete van 140 euro. Blijkbaar is de pakkans echter laag, want het weerhoudt mannen er niet van.

‘Wildplassen’ op de Dam in Amsterdam

Een paar maanden geleden, toen we ’s nachts in Amsterdam de kroeg uit liepen, zagen we een vrouw tussen geparkeerde auto’s haar broek naar beneden trekken en door de hurken gaan. Om ons heen begonnen de mannen te joelen en de vrouwen reageerden afkeurend en boos. Schijnbaar vinden we het de normaalste zaak van de wereld dat mannen links en rechts tegen de gevel gaan staan, maar als een vrouw het doet is ze een viespeuk en een slet. Het taboe dat rust op wildplassen door vrouwen is waarschijnlijk de ware oorzaak dat vrouwen het niet doen.

Beste vrouwen, waarom schelden we geslachtsgenoten uit die kiezen voor de steeg, terwijl we het van mannen wel accepteren? Waarom gaan we akkoord met het gebrek aan voorzieningen? Waarom in de rij voor vieze toiletten waar we voor moeten betalen? De tijd is daar, om ‘Nee!’ te zeggen tegen smerige toiletten en ‘Ja!’ tegen gelijke voorzieningen. Is de nood hoog na een avondje stappen? Ga in de goot! Hurkt er een vrouw tussen de geparkeerde auto’s? Verdedig haar actie. Plassen hoort op het toilet, maar als mannen het in het wild mogen doen en daardoor goede voorzieningen krijgen, mogen vrouwen dat ook.