Keniaanse oppositie wil inzicht in servers stemcomputers

Volgens de oppositie is er sprake van fraude en daarom moet er toegang verleend worden tot de servers.

Een aanhanger van oppositieleider Odinga in de hoofdstad Nairobi. Foto Goran Tomasevic/Reuters

De Keniaanse oppositie heeft de kiescommissie opgeroepen om inzage te geven in de voorlopige verkiezingsuitslagen. De oppositie wil in de servers van de stemcomputers kijken voordat ze verkiezingsuitslag te respecteren.

James Orengo hoofdverkiezingsagent voor de oppositiecoalitie National Super Alliance (Nasa) deed de oproep vrijdagmiddag, meldt persbureau Reuters. Orengo wil ook dat andere kandidaten toegang krijgen tot de servers van de stemcomputers.

‘Kalmte bewaren’

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken riep eerder op om “de kalmte te bewaren” in de Keniaanse verkiezingen. Dat zei hij naar aanleiding van de rellen die eerder deze week uitbraken in reactie op voorlopige verkiezingsuitslagen.

Koenders sluit zich hiermee aan bij het advies van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Federica Mogherini. Ook riep Koenders alle partijen en hun achterban in een persbericht op om de einduitslag te respecteren. De definitieve verkiezingsuitslag wordt vermoedelijk later vandaag bekendgemaakt.

Lees ook: Onrust Kenia nadat oppositie uitslag verkiezing betwist

Mogelijke fraude

Op 8 augustus gingen de Kenianen naar de stembus. Uit tussentijdse verkiezingsuitslagen zou blijken dat de huidige president Kenyatta herkozen is. Volgens zijn tegenstander, oppositieleider Raila Odinga, is er sprake van fraude. Volgens Odinga zou er gesjoemeld zijn met de computers van de kiescommissie. Na Odinga’s beschuldiging braken er op meerdere plaatsen in het land rellen uit. Door de onrust onder demonstranten is er extra politie op de been.

Lees ook: Kenianen gaan de straat op tegen de verkiezingsuitslag

Naar aanleiding van deze rellen paste het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag het reisadvies aan. Het advies is om demonstraties, politieke bijeenkomsten en protesten te vermijden. Voor het oosten van het land geldt een niet-reizen advies. Voor reizen naar de hoofdstad Nairobi gelden veiligheidsrisico’s.

    • Maartje Geels