Minder migranten maken oversteek vanuit Libië

De VN-vluchtelingenorganisatie meldt dat in een maand tijd een daling van 50 procent is te zien in het aantal migranten vanuit Libië.

Europa probeert het aantal migranten dat vanuit Libië de Italiaanse kust bereikt af te remmen door onder meer mensensmokkelaars dwars te liggen die migranten de Middellandse Zee over sturen. Foto Angelos Tzortzinis/ AFP

Het aantal migranten dat vanuit Libië Italië bereikt is de afgelopen maand met meer dan 50 procent afgenomen ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In juli kwamen 11.461 migranten vanuit Libië het land binnen, in juni waren dat er nog 23.524.

Europa probeert het aantal migranten dat vanuit Libië de Italiaanse kust bereikt af te remmen door onder meer mensensmokkelaars te verhinderen. Zo werd vorige maand per direct de export van rubberboten naar Libië aan banden gelegd. De beperkingen gelden ook voor buitenboordmotoren.

Omstreden missie

Begin deze maand begon de Italiaanse marine met patrouilles in de territoriale wateren van Libië. Inmiddels is het eerste marineschip, de Comandante Borsini, in Tripoli aangekomen. Later volgen nog enkele andere schepen, plus vliegtuigen.

Lees ook de NRC checkt:‘Minder dan drie procent migranten Italië krijgt asiel’

De samenwerking met de Libische kustwacht betekent dat mensen die van onzeewaardige bootjes worden gehaald, worden teruggebracht naar Libië. Amnesty International heeft de missie bestempeld als “een schandalige poging om de redding van migranten en vluchtelingen te omzeilen”.

Verreweg de meeste migranten die Italië bereiken zijn afkomstig uit Libië. Vanaf begin dit jaar tot eind juli waren dat er 91.584, wat neerkomt op 96 procent. In totaal bereikten de afgelopen zeven maanden 95.213 migranten Italië. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen er 93.774 migranten Italië bereikten.

    • Maarten Back