India wil Rohingya uitzetten

Vluchtelingen

India wil af van de tienduizenden Rohingya die in het land verblijven. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi zei vrijdagochtend dat diplomatiek overleg gaande is met Bangladesh en Birma over uitzetting.

Rohingya zijn een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Birma. Velen zijn hun land ontvlucht wegens de onderdrukkingen daar. Een groot deel is de grens met Bangladesh overgestoken. Van daaruit is een deel verder getrokken naar India.

New Delhi zegt dat er ongeveer 40.000 Rohingya illegaal in India verblijven, naast de 14.000 die zijn geregistreerd bij de UNHCR. India, dat het vluchtelingenverdrag van Genève niet heeft ondertekend, wil nu met Bangladesh en Birma overleggen over het terugsturen van de ‘illegalen’. De regeringen van de deelstaten hebben de opdracht gekregen om de ‘vreemdelingen’ per district te registeren en hun uitzetting voor te bereiden. (Reuters)

    • Wim Brummelman