Henk K. vrij in afwachting van proces

De man uit Bunschoten zou een groot deel van zijn 19 kinderen hebben mishandeld. K. beschuldigt zijn kinderen van diefstal.

Ter illustratie: een enkelband. Henk K. komt vrij, maar moet wel een enkelband dragen.
Ter illustratie: een enkelband. Henk K. komt vrij, maar moet wel een enkelband dragen. Foto Vincent Jannink/ANP

Een man uit Bunschoten die wordt verdacht van ontucht met zijn dochter en mishandeling van een aanzienlijk deel van zijn negentien kinderen, mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Utrecht vrijdag besloten.

Volgens de raadkamer is het niet langer voor het onderzoek nodig dat Henk K. (58) vast blijft zitten. Ook stellen deskundigen dat de kans groot is dat T. zich aan de aan hem opgelegde voorwaarden zal houden. De reclassering houdt toezicht op K., die een enkelband krijgt en een contact- en locatieverbod. Er bestaat nog altijd “voldoende verdenking” tegen de man die al bijna een jaar vastzat, zegt de raadkamer. De rechtszaak gaat op 21 september verder met een pro-formazitting.

Mishandeling

K. zou zijn kinderen zwaar mishandeld hebben. Zo heeft hij een draaiende kettingzaag bij de keel van een zoon gehouden, luidt een van de beschuldigingen. Daarnaast zou hij zijn kinderen geregeld hebben geslagen, gewurgd en opgesloten. De verdachte man heeft gezegd dat de beschuldigingen van zijn kinderen voortkomen uit wraakgevoelens. K. heeft aangifte tegen hen gedaan omdat ze volgens hem hebben gestolen uit het ouderlijk huis.

De advocaat van K. liet vrijdagmiddag in een verklaring weten dat veel van de voor K. belastende verklaringen “inconsistent” zijn en dat er in de meeste van getuigenverklaringen juist steun te vinden is voor de verklaringen van K. tijdens de politieverhoren. Tevens zou volgens de advocaat uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum naar K. naar voren komen dat er bij K. geen sprake is van een “op de voorgrond staand psychisch ontregeld toestandsbeeld, zoals een psychotische stoornis, een waanstoornis (zoals godsdienstwaanzin) of een stemmingsstoornis”.