Drugsverdachte mag uitgeleverd worden aan Turkije

Volgens de rechter zijn er genoeg garanties afgegeven door de Turkse regering voor een eerlijk proces.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De van drugshandel verdachte Osman A. mag uitgeleverd worden aan Turkije. Dat besloot de rechtbank Den Haag vrijdag. Turkije vroeg in 2012 om de uitlevering van de man uit Rotterdam, sindsdien verzet A. zich daar hevig tegen. Hij vreest onder meer een oneerlijk proces en schending van zijn mensenrechten. Volgens de rechter zijn er echter genoeg garanties afgegeven door de Turkse regering om een eerlijk proces te waarborgen.

A. wordt verdacht van drugshandel tussen Nederland en Turkije. Ook wordt hem deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd in Turkije. Hij is hier opgepakt, waarna Turkije verzocht om zijn uitlevering. Vorig jaar schortte de Nederlandse rechter de uitspraak over uitlevering op. De overheid leverde tijdelijk niemand uit in verband met de onrust rond de mislukte couppoging in Turkije vorige zomer.

Mishandeling, inbraken of moord

Omdat demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie (VVD) in juni van dit jaar besloot dat er wel weer uitgeleverd kan worden, spande A. een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Nederland levert uitsluitend mensen uit die worden verdacht van een misdrijf in Turkije. Anders zouden in Nederland verblijvende verdachten van drugshandel, mishandeling, inbraken of moord nooit kunnen worden bestraft.

Vorige maand vond de eerste uitlevering van Nederland aan Turkije plaats in bijna een jaar tijd.

Oneerlijk proces

A. is bang dat hij in Turkije in een overvolle gevangenis terechtkomt, zonder goede medische zorg en zonder zicht op een eerlijk proces. Helemaal nu de Turkse rechter die om zijn uitlevering heeft gevraagd zelf in de gevangenis zit.

Volgens de rechtbank heeft A. “onvoldoende gemotiveerd dat hij in Turkse detentie niet behandeld zal kunnen worden voor zijn psychische klachten”.

Volgens de landsadvocaat houdt Nederland bij een uitlevering rekening met de aanklacht. De Nederlandse regering heeft volgens de landsadvocaat genoeg afspraken gemaakt met Turkije. Zo mag A. onder meer vragen om zijn eventuele straf uit te zitten in Nederland. Ook dat is volgens de rechter voldoende:

De door Turkije verder verstrekte garanties zijn weliswaar algemeen maar worden in dit geval toereikend bevonden.

Geen Gülen-aanhangers uitgeleverd

Verdachten die door Turkije worden gezocht omdat ze Gülen-aanhanger zijn, levert Nederland niet uit. Turkije houdt de geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS woont, verantwoordelijk voor de couppoging van vorig jaar juli. Zijn beweging is volgens president Recep Tayyip Erdogan een terroristische organisatie.

Na de mislukte militaire staatsgreep is in Turkije de rechtsstaat steeds verder onder druk komen te staan. De Turkse gevangenissen zitten overvol. Er zijn duizenden rechters, advocaten en journalisten opgepakt. Ook het tekort aan rechters erkent de Haagse rechtbank:

“Wel is gebleken dat er sprake is van aanzienlijke capaciteitsproblemen bij de rechterlijke macht in Turkije. Het is niet aannemelijk geworden dat dit zal leiden tot een procedure waarin wordt gehandeld in strijd met art. 6 EVRM, door bijvoorbeeld een te lang voorarrest of een overschrijding van redelijke termijnen.”

    • Bas Tooms