Dit gebeurt er in je hersenen als je naar South Park kijkt

Wat gebeurt er eigenlijk in onze hersenen als we naar series kijken? Deze scans leggen de hersenactiviteit van South Park-fans bloot.

Afbeelding South Park Studios

Wat gebeurt er in je hersenen als je een grove scene van South Park kijkt? Fans en niet-fans van de Amerikaanse comedy bekeken een aflevering terwijl ondertussen hun hersenactiviteit in een fMRI-scanner gemeten werd. Hoewel het een experiment van Viacom betreft - het mediaconglomeraat dat eigenaar is van Comedy Central - leverden de scans toch wat grappige feitjes op.

Lees ook: South Park slaat terug

Band opbouwen

Via een reeks indrukwekkende visualisaties van het brein laten de makers precies zien welke hersengebieden oplichten bij het kijken van bepaalde scènes. Tijdens ontroerende momenten - bijvoorbeeld wanneer de stille Kenny zijn zieke zusje een pop cadeau doet - is er bij fans meer activiteit in de temporale kwabben te zien dan bij niet-fans. Die delen van het brein, gelegen in de buurt van je oren, vormen een deel van ons geheugen maar ze regelen ook ons inlevingsvermogen. Uit de scans bleek dat South Park-fans veel sterker op emotionele momenten reageren dan kijkers die de serie niet zo goed kennen. En dat doet vermoeden dat fans - ondanks het feit dat het absurde geanimeerde poppetjes betreft - toch een band opbouwen met de personages.

Maar de onderzoekers vonden meer. South Park staat ook bekend om de scherpe satire. Of het nu gaat om Kenny die honderd keer vermoord wordt op de meest brute wijze of het feit dat de Canadezen altijd de schuld krijgen van alle ellende in de wereld: de fans houden van South Park vanwege de grove humor.

Maatschappijkritiek

Desondanks reageren fans hetzelfde op grove scènes als niet-fans. Uit de scans bleek dat er tijdens zulke scènes sowieso veel activiteit in de hersenen plaatsvindt, bijvoorbeeld in het motorische deel dat de fysieke lachreactie regelt. Maar de scans laten tegelijkertijd zien dat diehard fans de serie om meer redenen waarderen dan alleen de grove humor. Juist de fans weten dat de serie vol zit met ironische maatschappijkritiek en dat is waarom ze blijven kijken, mmkay?

Bekijk hier de hele productie inclusief hersenscans.