Deense onderzeeër zinkt, journalist vermist

De Deense bouwer Peter Madsen overleefde het ongeluk. Een Zweedse journalist wordt nog altijd vermist.

Een zoektocht in de haven van Kopenhagen.
Een zoektocht in de haven van Kopenhagen. Foto Bax Lindhardt/Reuters

Een Zweedse journalist die enige tijd aan boord was van een gezonken onderzeeër wordt sinds donderdagavond vermist. De eigenaar van privé-onderzeeër UC3 Nautilus, de Deense ruimtevaartingenieur Peter Madsen, is moord ten laste gelegd, zo laat de Deense politie vrijdagavond weten. Madsen ontkent de beschuldigingen.

De boot verdween donderdagnacht enige tijd van de radar. De 46-jarige Madsen bevond zich aan boord van de duikboot toen deze vrijdagochtend werd teruggevonden in de baai van Køge. Hij beweert dat de journalist, een Zweedse vrouw, de avond ervoor van boord was gegaan bij het eiland Refshaleøen in Kopenhagen.

De journalist was aan boord van het schip voor een reportage over Madsen en de duikboot. Haar man gaf haar vrijdag als vermist op bij de politie. De onderzeeër wordt momenteel door duikers onderzocht. Ook de Zweedse politie onderzoekt de zaak en zegt dat het nog onduidelijk is of de vrouw aan boord was van de boot op het moment dat zij vermist raakte.

UC3 Nautilus

Tegenover de Deense omroep TV 2 zei Madsen dat een “klein probleem met de ballasttank leidde tot een groot probleem”. Door het defect aan de ballasttank, die bij duikboten voor stabiliteit zorgt, zonk het vaartuig binnen een tijdsbestek van dertig seconden.

De UC3 Nautilus werd door Madsen zelf ontwikkeld en in 2008 voor het eerst te water gelaten. De bouw van de 18 meter lange onderzeeër nam zo’n drie jaar in beslag en werd met behulp van crowdfunding gefinancierd.