De start van de eredivisie: vier stellingen, vier experts

Eredivisie De eredivisie begint dit weekend. Wat kunnen we verwachten van dit seizoen? Vier analisten reageren op vier stellingen. Oud-trainer Aad de Mos: „Ik zie PSV niet als titelkandidaat.”

Trainer Stijn Vreven (R) van NAC na het laatste fluitsignaal na de promotie naar de eredivisie tijdens de tweede play-off tegen NEC.
Trainer Stijn Vreven (R) van NAC na het laatste fluitsignaal na de promotie naar de eredivisie tijdens de tweede play-off tegen NEC. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Vrijdagavond opent de eredivisie met ADO Den Haag tegen FC Utrecht. Wat kan van dit seizoen verwacht worden? Vier analisten reageren op vier stellingen: Ronald de Boer, Aad de Mos, Gertjan Verbeek en Arnold Bruggink.

 1. Feyenoord heeft Robin van Persie niet nodig

  Verbeek: „Eens. Van Persie is zijn hele leven nog nooit een voortrekker geweest. Nu zou hij dat op zijn oude dag moeten zijn? Hij heeft een heel ander karakter en mentaliteit dan Dirk Kuijt. Niet slechter, maar anders. Ik verwacht niet dat hij Nicolai Jørgensen uit de basis speelt. Alleen als Michiel Kramer (reservespits) nog vertrekt en Van Persie zich kan schikken in zijn rol op de bank, kan het werken. Een positie aan de buitenkant moet je hem niet willen aandoen, hij heeft daar niet meer de specifieke kwaliteiten voor: hij speelde er al heel lang niet meer en zijn explosiviteit neemt af.”

  De Boer: „Eens. Tenzij Robin akkoord gaat met een eventuele reserverol. Als hij zich vervolgens ook zo opstelt in de groep, positief naar anderen toe, dan wordt het een ander verhaal. Hij heeft natuurlijk heel veel kwaliteit. Maar als je puur naar de basisopstelling kijkt vraag ik me af waar hij moet spelen. Is hij beter dan Nicolai Jørgensen? Er zijn mensen die die vraag niet meer durven te stellen.”

  De Mos: „Ik weet niet of Van Persie in de juiste conditie verkeert om Feyenoord beter te maken. Hij is blessuregevoelig, speelde onregelmatig bij Fenerbahçe. De vraag is of Van Persie een type Kuijt is dat er nog één keer alles wil uitpersen. Bij Kuijt voelde je dat wel, en de voetballerij is dan al snel geneigd om te denken dat dat ook bij anderen zo uitpakt. Van Persie vind ik meer iemand die op zijn gemak gaat afbouwen, terug bij Excelsior, dan is de cirkel rond. Bij Feyenoord is de druk hoog en zal hij continu worden afgezet tegen Kuijt. Daar is hij gevoelig voor. Van Persie is geen aaibeer, hè. Hij heeft vijanden, ook toen hij nog zo goed was.”

  Bruggink: „Eens. Ik ben er voorstander van dat grote spelers terugkeren naar de eredivisie, maar de Feyenoord-selectie heeft het qua leeftijdsopbouw en ervaring niet nodig.”

 2. De uitschakeling van PSV in de Europa League was een incident

  Verbeek: „Het vervelende voor Phillip Cocu is dat de selectie nog steeds niet compleet is. Er is weinig stabiliteit, nu is Davy Pröpper weg, Luuk de Jong vertrekt mogelijk nog. Ik verwacht een moeizame seizoensopening, want ze hebben de zaken nog niet op orde, ze zijn nog niet klaar. Het gaat niet alleen om de kwaliteiten van spelers, maar ook om de groepsdynamiek, de teamontwikkeling. Die loopt vertraging op. Om nu al te praten over Cocu zijn positie vind ik te gek voor woorden. Ik ken Toon Gerbrands (algemeen directeur) en Marcel Brands (technisch directeur) vrij goed, die raken niet snel in paniek. Cocu gaat zijn vijfde seizoen in, wat voor een coach tegenwoordig erg lang is. Maar dat geeft ook stabiliteit, in ieder geval in de trainersstaf, dat kan een pluspunt zijn in een groep die fluctueert in personele bezetting. Dan is in ieder geval de trainer de stabiele factor.”

  De Boer: „Ja. We zitten in een fase van het seizoen waarin dit nog een incident is. Het schudt PSV op tijd wakker en bovendien vind ik dat ze een respectabele selectie hebben. Er zullen ook nog spelers bijkomen. Ze hebben een linksback nodig, want Joshua Brenet is een rechtsback. Wat als De Jong vertrekt? Dat zal een aderlating zijn. Vanwege zijn rol in het team, maar ook omdat ik denk dat hij zich dit seizoen gaat revancheren. Aan de andere kant zijn er met Locadia en Lammers goede alternatieven.”

  De Mos: „Sportief kwam de uitschakeling slecht uit, maar beleidsbepalers werden hierdoor wel met hun neus op de feiten gedrukt. Dat ze snel spelers moesten verkopen, om met dat geld de kluis aan te vullen. Na Guardado, Moreno, Willems en Pröpper zegt het veel over de status van PSV dat ook Zoet en De Jong nog weg mogen. Ik zie PSV niet als titelkandidaat. Voordeel is dat de club nu gedwongen is om jonge spelers in te zetten. Crisis? Nee, nog niet. Pas als er zaterdag wordt verloren van AZ.”

  Bruggink: „Het was geen incident. Ze moeten bouwen aan een nieuw elftal. Tot 1 september gaat er nog veel gebeuren, ik heb veel vertrouwen in Brands en de scouting. Ik verwacht wel dat ze de komende weken schade oplopen in de competitie, maar ze zijn sterk genoeg zijn om mee te doen om de titel.”

 3. Het succes van Peter Bosz bij Ajax is niet te evenaren

  Verbeek: „Ajax heeft maar één belang dit jaar: de titel halen, dan hebben ze vorig seizoen overtroffen. De Europa League was een extraatje. Maar dat ze heel mooi voetbal hebben gespeeld in een aantal duels, weet niemand meer over zes jaar.”

  De Boer: „Nee dat is niet te evenaren. Ik zie Ajax niet opnieuw de finale van de Europa League halen. Ajax heeft een jonge, talentvolle ploeg en zoals het woord talent al zegt: je hebt het, maar bent er nog niet. In elk geval heb ik veel vertrouwen in Marcel Keizer. Heb hem nu een paar keer op tv gezien en hij komt realistisch over, ook na wat er allemaal is gebeurd. Ik vind dat hem tijd moet worden gegund.”

  De Mos: „Dat is wel te evenaren, als je maar prijzen wint. Bosz laat geen leegte achter. Ik denk dat het voor iedereen, ook Keizer, bij Ajax mogelijk moet zijn een titel te halen. Hoewel iedereen nu heeft kunnen zien waar de sleutel ligt om bij Ajax de code te kraken. Dat heeft José Mourinho duidelijk laten zien, en om dat te kunnen hoef je geen Manchester United te zijn. Als je de linies kort op elkaar houdt en weinig ruimte weggeeft, kun je Ajax veel pijn doen.”

  Bruggink: „Het succes in Nederland is te overtreffen met de landstitel. Maar er zijn twijfels of Sánchez blijft. En de vraag is hoe Keizer en de ploeg omgaan met de situatie rond Nouri.”

 4. NAC doet gouden greep met zes huurlingen van Manchester City

  Verbeek: „Dat vind ik een gebrek in de organisatie. Je hebt de boel niet op orde als je zoveel spelers moet huren. Je kapitaal moet op het veld staan. Bij gehuurde spelers is het net als een gehuurd huis, dat geld geef je één keer uit en krijg je nooit meer terug. Dit is overleven. Het is ze overkomen, de promotie, dan moet je soms wat. Het getuigt niet van goed beleid. Zes spelers huren is niet goed voor een gezonde bvo, dit is alleen voor de korte termijn. Ik deed het altijd in opperste nood, en bij voorkeur maar één speler.”

  De Boer: „Dat denk ik wel. In de basis zijn al deze jongens heel goede voetballers. Routine? Nee, dat is niet direct nodig. Wij blijven een opleidingsland, waar we vooral aanvallend willen spelen. Dat past bij die jongens.’’

  De Mos: „Ik zet er mijn vraagtekens bij. Niet elke speler van Manchester City is een goede speler. Vaak kopen die clubs jongens uit de angst om iets te missen. Wanneer er Chelsea achter iemands naam staat, zal het wel een goede speler zijn, denken mensen vaak. Maar ik heb een hoop huurspelers gezien die in de eredivisie geen toegevoegde waarde hadden, dat zie je bij Vitesse. Bovendien vind ik dat je te ver van je identiteit komt te staan. NAC wordt al snel Manchester City 2.”

  Bruggink: „Dit is geen gouden zet. City heeft zoveel macht, ze hebben ook de helft van de aandelen van het Spaanse Girona, waar ze ook veel spelers stallen. Bij NAC zitten de talenten die City 1 nooit zullen halen. Als Nederlandse clubs één ding moeten doen is het investeren in de eigen jeugd, die moeten de kans krijgen. Deze constructie blokkeert de ontwikkeling van eigen talent.”

Lees ook de column van Hugo Camps over de opening van de eredivisie