Aegon geeft Nederlandse dochter een buffer

Verzekeringen

Foto Lex van Lieshout/ ANP

Verzekeringsconcern Aegon versterkt de kapitaalpositie van zijn Nederlandse dochter. Door 1 miljard euro naar Aegon Nederland over te hevelen, wordt de solvabiliteit versterkt. Over die ratio – die aangeeft hoe goed het bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen – maakten beleggers zich zorgen.

„Met deze maatregelen willen we een einde maken aan alle vragen”, zei topman Alex Wynaendts tegen persbureau ANP. Op de beurs werd positief gereageerd. Het aandeel Aegon steeg donderdag met ruim 5 procent.

De verzekeraar presenteerde donderdag ook de resultaten over het tweede kwartaal. Dankzij de positieve stemming op de financiële markten en door lagere claims steeg de winst met 23 procent tot 535 miljoen.

Eerder deze week maakte Aegon al bekend tussenpersoon Meeùs aan het Britse bedrijf Aon te verkopen. Mede door die verkoop en door de kapitaaltransactie stijgt de solvabiliteitsratio van Aegon Nederland naar verwachting tot circa 175 procent. Eind vorig jaar lag dat cijfer nog op 135 procent en daarmee viel het nog net in de comfortabele marge van 130-150 die Aegon zelf ooit aangaf.

Donderdag meldde Aegon ook zijn Ierse dochter te verkopen. Aegon Nederland gaat vanaf 2018 dividend aan de groep betalen, beginnend met 100 miljoen euro over 2017. Het concern is verder van plan om in het derde kwartaal voor 500 miljoen euro aan obligaties uit te geven.

    • Erik van der Walle